Вишеград: Почео фестивал омладинских позоришта

Представом „Шине“, у извођењу глумаца Факултета умјетности из Приштине, вечерас је у Вишеграду почео 12. Фестивал омладинских позоришта Републике Српске. Представу "Шине" режирао је Александар Ђинђић, а текст је написала Милена Марковић. "Шине" су прича о генерацији која је своје ране двадесете провела у излоацији и била окружена дневно-политичким ратним темама. Фестивал, који ће трајати […]

среда, септембар 26, 2012 / 22:07

Представом „Шине“, у извођењу глумаца Факултета умјетности из Приштине, вечерас је у Вишеграду почео 12. Фестивал омладинских позоришта Републике Српске.

Представу "Шине" режирао је Александар Ђинђић, а текст је написала Милена Марковић. "Шине" су прича о генерацији која је своје ране двадесете провела у излоацији и била окружена дневно-политичким ратним темама.

Фестивал, који ће трајати до 30. септембра, отворила је помоћник министра просвјете и културе Српске Ирена Солдат-Вујановић, која је нагласила да је културна манифестација "Вишеградска стаза", у оквиру које се фестивал одржава, доживјела у посљедње вријеме препород захваљујући Министарству и општини Вишеград.

"Пуних 12 година Министарство подржава омладинска позоришта, а посљедњих година локалне заједнице се отимају да се у њима одржавају фестивали. Већ сада се зна да ће се наредне манифестације одржати у Прњавору и Модричи", рекла је Солдат-Вујановић, која сматра да је важно да се омладина искаже и на овај начин.

Начелник општине Вишеград Томислав Поповић подсјетио је да је "Вишеградска стаза", културна манифестација посвећена Иви Андрићу, почела у јуну, а завршава се почетком октобра Симпозијумом о Андрићевом роману "На Дрини ћуприја".

"Овај фестивал је још један у низу културних догађаја у Вишеграду којим се даје подршка младој генерацији, посебно надареним дјечацима и дјевојчицама који своје знање и умијеће исказују и на позоришним даскама", рекао је Поповић.

На фестивалу ће бити изведено 12 позоришних представа младих стваралаца из Новог Града, Бањалуке, Зворника, Добоја, Новог Сада, Приштине, Прњавора, Лакташа, Вишеграда и Нове Вароши.

Представе се играју у Дому културе, сцени Средње школе и у Андрићграду.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *