Вишеград: Дрина цури испод бране, поправка чека извођача

Иако је у Републици Српској поново интензивирана прича о дуго најављиваном пројекту “Хидроенергетски систем Горња Дрина”, чија је укупна вриједност 450 милиона евра и у којем Влада РС тражи стратешког партнера, којем ће припасти 51 посто тог система, предузеће „Хидроелектране на Дрини”, а.д. Вишеград има проблем да „зачепи“ рупу на постојећој брани. Наиме, „процуривање“ воде […]

уторак, август 21, 2012 / 16:02

Иако је у Републици Српској поново интензивирана прича о дуго најављиваном пројекту “Хидроенергетски систем Горња Дрина”, чија је укупна вриједност 450 милиона евра и у којем Влада РС тражи стратешког партнера, којем ће припасти 51 посто тог система, предузеће „Хидроелектране на Дрини”, а.д. Вишеград има проблем да „зачепи“ рупу на постојећој брани.

Наиме, „процуривање“ воде испод “тијела” бране није санирано, а извођач радова није изабран ни након другог међународног тендера.

Овај проблем санације бране је требао давно бити ријешен, јер би се тиме производња електричне енергије на годишњем нивоу повећала за око пет посто, што није занемарљиво за електроенергетски систем.

Питање када ће бити отклоњен проблем „шупље“ бране постављено је и на задњој сједници Скупштине акционара „Хидроелектране на Дрини“, а директор предузећа Миле Лакић потврдио је да је други пут расписан међународни тендер, те да је у току избор извођача радова за рјешавање овог проблема.

На тендер су се пријавила два понуђача, “Штрабаг“ из Аустрије и „Солентаж“ из Француске, али су обје фирме у односу на претходни пут, када је тендер био расписан, знатно подигле цијене понуда.

С обзиром да се ради о средствима Европске инвестиционе банке те послове води Матично предузеће „Електропривреда РС“.

За „Хидроелектране на Дрини“ прошла година је била једна од неуспјешнијих, а управа признаје да је остварен мањи ниво производње због изразито неповољне хидролошке ситуације.

Остварени ниво падавина био је за 40 посто мањи од годишњег просјека и резултирао је најнижим дотоком воде евидентираним у цијелом протеклом периоду рада предузећа „Хидроелектране на Дрини“ у Вишеграду.

Због свега наведеног, производња електричне енергије у 2011. години износила је 717,37 ГWх или 78 посто од плана (916,00 ГWх) и 56 посто од остварења у 2010., када је била 1.283,05 ГWх.

Стога је и ово предузеће упало у нове губитке, који су се морали „крпити“.

Усљед смањења обима производње, пословни приходи су смањени за 50,74 посто у односу на претходну годину и износе 20.964.443,00 КМ, а пословни расходи су мањи за 25,54 посто у односу на претходну годину и износе 24.001.141,00 КМ, тако да је остварен пословни губитак у износу од 3.036.698,00 КМ.

Тај губитак саниран је финансијским приходима (2.304.089,00 КМ) и осталим приходима (1.864.819,00 КМ), тако да је остварен нето добитак у износу од свега 249.867 КМ.

Недавно је Надзорни одбор предузећа “Хидроелектране на Дрини” одлучио да зграда администрације те вишеградске хидрелектране буде у оквиру “Андрићграда” те да се обуставе припреме за градњу пословне зграде на предвиђеној локацији на на тргу у Вишеграду, у непосредној близини Ћуприје на Дрини.0 КОМЕНТАРА

  1. Kukala ti majka cim je na njenoj izgradnji pripravnik bio Zdravko Krsmanovic kriminalac osudjen za pronevjeru 6 mjeseci, mozes misliti nasta ce to izaci. Jes da je on tada nosao motke majstorima, ali cim je bio u blizini to je urotljivo. Nedo bog da pukne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *