Викендица ЈЕ у Ефбејха: Ешдаун оптужио Русију да подстиче РС на отцјепљење

Бивши високи представник међународне заједнице у БиХ Педи Ешдаун оптужио је Русију да подстиче сецесионистичке тендеције босанских Срба, преноси Аваз.  Педи Ешдаун оптужио је Русију да се директно мијеша у унутрашње ствари БиХ подстицањем сецесионистичеких тенденција босанских Срба, пише сарајевски “Дневни аваз”. Ешдаун је, како се наводи, у британском парламенту Дома лордова током јавне расправе, […]

субота, март 15, 2014 / 12:39

Бивши високи представник међународне заједнице у БиХ Педи Ешдаун оптужио је Русију да подстиче сецесионистичке тендеције босанских Срба, преноси Аваз.

 Педи Ешдаун оптужио је Русију да се директно мијеша у унутрашње ствари БиХ подстицањем сецесионистичеких тенденција босанских Срба, пише сарајевски “Дневни аваз”.

Ешдаун је, како се наводи, у британском парламенту Дома лордова током јавне расправе, на којој се говорило и о БиХ, упитао баронесу Сајиду Варси, министарку у британском министарству спољних послова, шта ће та држава и Европска унија урадити тим поводом.

“Јесте ли свјесни доказа који су избили на површину, да се Русија сада директно мијеша у унутрашње ствари Босне и Херцеговине на начин који једино може да утиче на подстицање сецесионистичких тенденција босанских Срба? С обзиром на крхкост БиХ, њену историју, зар то није покушај да се она увуче у ширу украјинску кризу, што би био чин страшне неодговорности? Шта ће влада Велике Британије урадити да охрабри ЕУ да подузме снажније кораке у вези с овим”, запитао је Ешдаун.

Баронеса Варси је најприје, како се наводи, одговорила да је Ешдаун изузетно добар познавалац прилика у БиХ и на Балкану.

“Дио наших дипломатских напора иде у правцу да се спрјиечи евентуално даљње ширење украјинске кризе. Постоје истинске забринутости из поређења која Русија извлачи из подручја која су „спорна" и ситуације на Криму. Сматрам да Европа мора наставити с напорима да се ријеше отворена питања на Балкану и не смије допустити да се та два питања мијешају”, рекла је баронеса.

Иначе, за наредну седмицу најављен је долазак Ешдауна у Сарајево. Позивајући се на своје изворе, сарајевски дневник пише да је његова посјета везана за састанак делегација Парламентарне скупштине НАТО-а и Парламента БиХ.

Ријеч је, додаје се, о тзв. Роуз-Ротовом програму у оквиру којег се сваке двије године одржавају скупови у државама које нису чланице НАТО-а, а на којима се разговара о безбиједносним и другим изазовима у свијету и одређеним регионима.

Ешдаун ће се том приликом обратити учесницима скупа.0 КОМЕНТАРА

  1. Kaže jedna stara narodna:“Svi srpski vladari u zadnjih 150 godina su dolazili na tron kao evropejci,a zatim izvarani od istih,postali najveći rusofili“.Naša jedina šansa je jaka Rusija,a ovaj muslimanski lobista,vikendaš sa jezera,šupak dole,se zbog toga prepao.Srbi samo pamet u glavu,bake i deke povratnici se ne mogu razmnožavati.Do sledećeg popisa,biće nas preko 90 % u RS-u.Naša viševjekovna težnja će kad-tad biti ostvarena.Stonsi bi rekli:Time is on my side,oooo yes it is!

  2. It’s Paddy pantsdown ! General Delic ga je demontirao u Hagu a jedino je sa polupoklonjenom vikendicom na J. Jezeru bio uspjesan. Tamo na njegovom kanabetu je svojevremeno g. Cavic provodio dosta vremena …

  3. A šta ste očekivali? Da će čojk raditi u interesu RC-a.
    Svaki predstavnik,visoki, je postavljen da radi i sprovodi Dejtonski sporazum i zakone države BiH.
    Ako hoćete da radi u interesu RC-a morate naći još većeg predstavnika….Nemoguća misija…
    I usput, platio je plac i napravio vikendicu(kasnije prodao) a ja bih mu to dao gratis od države!!!!

  4. Cini mi da da bi on volio da ga opet posalju ovamo, da toboze sprijeci otcjepljenje RS, a u stvari nedostaje mu mjesecna plata od 20 hiljada maraka (ili evra, nisam siguran). Malo mu bilo pa bi jos…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *