Вијести из прошлости: Додик јасеновачку грађу послао у Хрватску, преко Америке

На дан 29.11.2001. загребачки Вечерњи лист објавио је кратку вијест о пребацивању историјске грађе о Јасеновцу, из Вашингтона у Хрватску. Из данашње перспективе тешко је рећи да ли би грађа због небриге пропала, или је срамотно да се налази на мјесту које тврди да је у Јасеновцу 83.145 људи. Довољно је подсјетити да је тада […]

субота, мај 3, 2014 / 10:34

На дан 29.11.2001. загребачки Вечерњи лист објавио је кратку вијест о пребацивању историјске грађе о Јасеновцу, из Вашингтона у Хрватску.

Из данашње перспективе тешко је рећи да ли би грађа због небриге пропала, или је срамотно да се налази на мјесту које тврди да је у Јасеновцу 83.145 људи. Довољно је подсјетити да је тада обећавано како ће питање Јасеновца у Америци преко јеврејских организација доживјети достојно представљање у свијету.

Вијест Вечерњег листа преносимо у цјелости

Представници хрватског велепосланства преузели су неколико кутија грађе у вашингтонском Музеју холокауста

Представници хрватског велепосланства у Вашингтону службено су прекјучер преузели грађу Спомен-подручја Јасеновац, која је у тамошњем Музеју холокауста била на рестаурацији од јесени прошле године. Грађа, запакирана у неколико металних кутија, већ је на путу преко Франкфурта за Хрватску. На свечаностима повратка збирке у Јасеновац бит ће и представници Музеја холокауста, зацијело и његова директорица Сара Блумфилд, будући да је та институција најзаслужнија што је десетогодишња неизвјесност око збирке напокон окончана.

Српска паравојска преотела 19 контејнера

Кад је започела агресија на Хрватску, јасеновачка је збирка у 19 контејнера и сандука спремљена за евакуирање у депое Хрватског државног архива. Српске су паравојне постројбе то спријечиле, девастирајући и Спомен-подручје, па је збирка пребачена у Босанску Дубицу, гдје ју је годинама у својој кући држао бивши јасеновачки кустос Симо Брдар. Средином деведесетих дошло је до сукоба између власти СРЈ и Републике Српске, па главнина збирке ипак није пребачена у Београд, гдје је нешто раније др. Милан Булајић основао Музеј жртава геноцида. Хрватске су власти у другој половици деведесетих у више наврата тражиле поврат збирке, но у томе им нису успјели помоћи ни представници међународне заједнице.

Проблем је ријешен тек кад су амерички дипломати почетком јесени 2000. притиснули премијера РС Милорада Додика, који је пристао на компромис – збирку неће дати изравно Хрватској, јер би му то створило политичке проблеме, него Музеју холокауста у Вашингтону, гдје ће бити обављена рестаурација и каталогизација, а копије докумената добит ће музеји у БиХ, СРЈ и Израелу. Такав је уговор и потписан 26. листопада те године. Хрватску је заступао министар културе Антун Вујић. Уговорне су се стране обвезале на дискрецију, па је у хрватској јавности настало немало изненађење кад је један сарајевски лист објавио да је збирка "продана" Америци. Музеј холокауста је стручни посао, у који је уложио и око 150.000 долара, обавио за годину дана.

Недостаје већина књига

Збирка више није онаква каква је виђена до 1990. Неки дијелови недостају, у што се приликом службеног посјета музеју почетком ове године увјерио и равнатељ Спомен-подручја Мате Рупић. Успоређујући оно што је Брдар предао Американцима с извјештајем бившег директора Спомен-подручја Јована Мирковића, које је прије евакуације грађе 1991. упућено Музејском документацијском центру, Рупић је установио да од око 1500 докумената недостаје њих 450, да од 3100 фотографија нема барем њих 1000, да је од 800 сјећања нестало око 500, те да од 7000 упитника за логораше недостаје чак 5000. Нема ни збирке од 800 новинских исјечака. У стручној библиотеци од 2500 наслова остало је само десетак књига! Срећом, сачуван је највећи дио фонотеке и филмотеке и око 2500 предмета. Спомен-подручје Јасеновац напокон ће моћи преузети своју основну едукативну улогу.

Жељко Крушељ

Грађа у понедјељак у Јасеновцу

ЈАСЕНОВАЦ – Како смо синоћ дознали од Мате Рупића, управитеља Спомен-подручја Јасеновац, музејска грађа која припада тој установи, враћа се у Хрватску највјеројатније у понедјељак. Према мојим спознајама, зракоплов с музејском грађом долетјет ће у понедјељак а она ће се одмах потом допремити у Јасеновац, гдје је све припремљено за њен прихват, рекао нам је Мате Рупић. (Ж.Г.)
 

 0 КОМЕНТАРА

 1. То је наш Баја и највећа србенда на овим просторима. Читав живот је наклоњен хрватима. И онда има образа држати говоре тим жртвама, а предао документа њиховим крвницима.

 2. Значи уместо да је приморан вратио све у ХР,он је од Амера извукао 150 хиљада за рестаурацију,а онда копије послао у Вашингтон и Израел где ће се милиони људи упознати са јасеновачким геноцидом.

 3. On je njihov igrač, on to nikada nije ni krio.

  Postaviti Antu za minista obrazovanja bio je uvod u uništenje i poništenje Srpske.
  glavni portparol mu je biger, zenge perjanice vlasti,… biskup, ponižavanje boraca i invalida… sve su to kocke u slagalici Poglavnikovim stazama

 4. Lijepo, da je ovo opet isplivalo u javnost!Trebamo se podsjetiti gestova Milorada Dodika.Ovo je fantastican odgovor na njegovo svakodnevno „srbovanje“.Svi vi kojji ste mu godinama ukazivali povjerenje, zapitajete se samo koliko on voli RS i da li je bilo sta ucinio za dobrobit iste?!!
  Lagano tones Baja, na dno! B-)

 5. Dosadio sam i sam sebi papagajski ukazujući na ovaj i mnoge druge Dodigove zločine. Ne vidm ni smisao nikakve argumentovane rasprave sa SNSD trolovima na ovom portalu, sad se javio biger, vjerovatno će i šime pička horoz, pa hrvatski pleter, da brane i hvale ovo zlodjelo… Pozivam sve patriote sa ovog portala da svoju energiju usmjere na objašnjavanje političke situacije velikom broju zaglupljenog i obmanjenog naroda, a da ne raspravljaju sa SNSD-ovim gadovima.

 6. Шта би било исправно урадити у ситуацији:“Проблем је ријешен тек кад су амерички дипломати почетком јесени 2000. притиснули премијера РС Милорада Додика…“

  Вратити директно у Јасеновац?

  Питање наравно за све „просвећене“ СДС-овце и оне које се таквим осећају.

  Волео би да чујем одговор,мада сумњам…

 7. “Рупић је установио да од око 1500 докумената недостаје њих 450, да од 3100 фотографија нема барем њих 1000, да је од 800 сјећања нестало око 500, те да од 7000 упитника за логораше недостаје чак 5000. Нема ни збирке од 800 новинских исјечака. У стручној библиотеци од 2500 наслова остало је само десетак књига!“

  Ја мислим да би телал-ефендијама, а и новинару Фронтала, било паметније да се покрене иницијатива за утврђивање ко је крив што су трајно нестали горе наведени документи.

  Оптуживати Додика што је спасио од пропадања докуменате које је затекао, а не поставити питање одговорности за уништене документе може само морална фукара.

  Поколни Милан Булајић је имао намјеру документе однијети у Београд, али је потписивањем Ердутског споразума Србија прихватила обавезу да врати сва умјетничка дјела и историјске документе које су у посједу држали Срби.

 8. Ko je Rupić? Kraj živog Sime Brdara. I što onda Srbija ne vrati građu po sporazumu? A onu postavku u Gradini uradili još 1993. Od tada je ofarbana nekoliko puta. Toliko o sjećanju.
  A ako je nešto naše, vljda je naše. Sugerisati da smo to predajom Hrvatskoj spasili od nas…….nemam riječi.:P

 9. Ne razumijem kako neko uošte može i da pomisli da je arhivu trebalo dati Hrvatima, posebno u vrijeme kad je na vlasti bio ustaški režim tudjmanovog hdz-a. Sve je bilo bolje od te opcije. Medjutim šta se moglo očekivati od očekivati od čovjeka koji je na vlast došao dršavnim udarom.

  Ovo je još jedan u nizu Dodigovih nekašnjenih lopovluka. Za ovo ne može u zatvor kao za neke druge stvari, ali bar ga treba staviti na stub srama gdje mu je i mjesto…

 10. front, 03.05.2014. 20:04:26

  Тадашња СДС-ова власт није ништа учинила да помогне Сими Брдару да документацију ускладишти на условно мјесто. Мирно су гледали како трајно пропада документација која је доказивала геноцид над Србима.

  Оно што је Додик урадио је сигурно боље него што је радио СДС.
  Грађа коју је Додик предао на рестаурацију је данас доступна сваком човјеку на планети и она доказује геноцид. Грађа која је пропала за вријеме СДС-а више нико никад неће видјети, а усташе могу само задовољно трљати руке.

  То су чиљенице, а све остало је ситна пропаганда.

 11. Lažeš kao pas i voliš masno da slažeš. Ima dovoljno živih ljudi da to zna. Svoje egzibicije si digao na jedan novi nivo. Nije da me zanima lično, ali si, onako jedan fenomen, seoski filozof, kotlokrpa, poklopčić.
  Obrati se predsjedniku Vlade RS koji je tada bio (Vlado Lukić) pa ga pitaj za samogenocidnost SDS-a.
  A glede povjetarca sa Vrbasa molio bih da odlučiš, jeli zaista bio u zabludi, naivan ili je uvijek bio nedvojbeni vizionar.:P

 12. Што пиздиш?!
  Погађа те истина?
  Па јеби га, не можеш Додика оптужити што је како-тако спасио дио јасеновачке грађе, а аболирати оне који нису ништа предузели да је заштите.

 13. Simo, zamjenjuješ teze. Ti stvarno misliš da je SDS samogenocidan. Obrati se i Simi Brdaru i Vladimiru Lukiću i provjeri svoje lažne teze.

  A što se tiče optužbi, rekao sam ti da ne brineš.

 14. Што бих се ја обраћао? Чињеница је да за вријеме власти СДС-а није ништа учињено да се заштити архивска грађа од пропадања.

 15. Добро. Нек’ти буде. Али ми онда одговори ко предаде онолику грађу Хашком трибуналу? Што њу едеслије не пустише да труне у подрумима?

 16. Хоћеш да кажеш да је Додик предао војне документе Хагу?!
  Па ви сте скроз зглајзали…

 17. Priča o navodnom propadanju građe dok je bila kod Sime Brdara je besmislica, nije ju čovjek držao u svinjcu. Posjedujem neke knjige, papire i fotografije koje su mnogo starije od 2.svjetskog rata. Dovoljno ih je čuvati na suvom i mračnijem mjestu, i mnogu još jako dugo da traju. Nisu to neke stare slike renesansnih majstora, pa da se moraju čuvati u nekim posebnim uslovima. Stvar je jednostavna, „spašavanje od propadanja, restauracija“ itd. su izmišljotina, da se Vlasi ne dosjete, lažni razlog da se opravda sramna predaja građe potomcima ustaša. I sad smo dočekali da se SNSD-ovska kopilad Šime, biger i ostali rugaju i izvrću činjenice o ovoj tako bolnoj temi, kao da je riječ o nekom prepucavanju npr.Kalabića i Gatarića.

 18. evo citat iz istorije za jedan dio građe:
  Do „kolekcije Drinskog korpusa“ tužilaštva je došlo tek u decembru 2004. godine, a Blaščik je bio među istražiteljima koji su učestvovali u postupku njenog lociranja. Zbirka je prikupljena početkom 1996. godine i čuvana je prvo u štabu Drinskog korpusa u Vlasenici, a zatim u štabu Trećeg korpusa u Bijeljini. U maju 1997. kolekcija je preneta u Sokolac u štab Petog korpusa da bi u aprilu 1998. bila prebačena u Mali Zvornik, na teritoriju Srbije gde SFOR – koji je pretresao komande VRS u potrazi za ratnim dokumentima – nije imao pristupa. 😉

 19. Marcel, 03.05.2014. 21:07:18

  “Dovoljno ih je čuvati na suvom i mračnijem mjestu, i mnogu još jako dugo da traju.“

  То је у овом случају и најжалосније.
  СДС-овци су грађу смјестили у буђаве подруме и ту је добар дио пропао, други дио начет. Да су обезбиједили добре услове нити би било потребе за рестаурацијом нити би било пропадања.

 20. Najtijebolje to u Ameriku, nemre propast nema Boga. Simo, to na izborima proći neće, kao i druge lakrdije koje pričate o prošlosti. Ne mora nikakav spisak od 200 ljudi da otvori put dobijanju izbora.
  Predizborni skup će biti održan u hotelu panorama pale i biti posvećen obnovi i sveukupnom razvoju istočnog dijela RS. A onda će cirkus nastaviti dalje sve po objektima koji su nam obilježili razvoj, a odnijeli milione. U Bileći i Trebinju ćemo cjelivati rezultate Nikole Tesle, nA Jahorini održati pomen OC-u, u BL poći od Boske do Toplane……eto ovo malo je 200 miliona jaranluka i bašibozuka.;)

 21. „Pojavila se vijest agencije »Beta« da je »Srpska pravoslavna crkva sačuvala više od polovine originalne muzejske zbirke Jasenovac – Donja Gradina i pohranila je na sigurno mesto, u jedan od svojih manastira«, »da je reč o najznačajnijem delu muzejske zbirke koja svedoči o zločinima NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima, tokom Drugog svetskog rata u koncentracionim logorima Jasenovac i Donja Gradina«. »SPC se odlučila da spasi taj deo muzejske zbirke nakon saznanja da će premijer Republike Srpske Milorad Dodik potpisati sporazum o nepovratnom ustupanju zbirke tom Muzeju, kao i da će zbirka preko Vašingtona biti isporučena Hrvatskoj«, navodi Betin izvor. Izvor iz SPC-a je još naveo da je crkva počela da radi na rekonstrukciji sačuvanog dela muzejske zbirke Jasenovac – Donja Gradina.«

  Ni poslije razgovora autora sa vladikom Vasilijem, mitropolitom Nikolajem i sekretarom Arhijerejskog sinoda SPC, ova vijest nije demantovana niti potvrđena. Nije objašnjeno kako je SPC došla do ove građe, zar nije bilo drugog načina čuvanja građe legalnim putem nego da se, kao u tursko doba, sklanja u manastire. Ako se to i na neki način desilo, čemu služe javne izjave, osim poziva na odgovornost i predaju nedozvoljeno otuđenog?!!“

  http://www.jasenovac.org/news_read.php?nID=55

 22. Алекс, добра ти је ова. Грађа није пропала, попови је сачували, али неће да признају.

 23. Додиковци би правдали Бају, па и кад би сви го..а јели, рекли би овако је боље. Стварно не схватам. Усташама предавати документе о највећем страдању Срба и рећи како је то добро рјешење, могу само Додикови увлакачи и лудаци.

 24. Citam danasnje novine: 1. Ne postoji lijevica ni desnica, postoje samo razbojnici I njihovi interesi ! 2. Poekad se upitam sa kojim pravom pustosim RS. A onda sebi kazem — ako necu ja neko ce drugi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *