Вигемарк: БиХ због ССП-а повећала извоз за 12,5 одсто

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк изјавио је данас у Сарајеву да је извоз БиХ у прва четири мјесеца након ступања на снагу адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/, 1. јануара ове године, повећан за 12,5 одсто. “Само у марту БиХ је извезла више од 29 одсто годишњег извоза у вриједности скоро […]

четвртак, јун 8, 2017 / 11:15

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк изјавио је данас у Сарајеву да је извоз БиХ у прва четири мјесеца након ступања на снагу адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/, 1. јануара ове године, повећан за 12,5 одсто.

“Само у марту БиХ је извезла више од 29 одсто годишњег извоза у вриједности скоро милијарду КМ роба и услуга на тржиште ЕУ, што је нови рекорд”, рекао је Вигемарк новинарима.

Истичући да ССП регулише цијели низ различитих области, Вигемарк је подсјетио да је у БиХ било много забринутости због трговинских квота и посљедица уласка Хрватске у ЕУ.

Вигемарк је нагласио важност улоге законодавних тијела парламената и парламентараца као изабраних представника грађана у процесу придруживања БиХ ЕУ и спровођењу ССП-а.

“Свјестан сам да све ове активности могу изгледати као бирократске или технократске, али оне то нису. Оне се тичу свих нас, сваког појединца у друштву”, поручио је шеф Делегације ЕУ.

Он сматра важним да оба дома Парламентарне скупштине БиХ, као и њихове колеге у ентитетским, кантоналним и парламенту Брчко дистрикта развију добре односе са парламентом ЕУ, али и националним парламентима земаља чланица Уније због важности њихове улоге у процесу придруживања.

Вигемарк се данас у Сарајеву обратио учесницима конференције посвећене двогодишњици ступања на снагу ССП-а између БиХ и ЕУ, коју је организовала Заједничка комисија за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *