Видегареј: Трампов зид ће платити Американци кроз скупље цијене из Мексика

Мексико је осудио најаву америчког предсједника Доналда Трампа да би могао да уведе порез од 20 одсто на увоз мексичких производа како би тим новцем финансирао изградњу зида на граници двије земље.

петак, јануар 27, 2017 / 11:24

Мексико је осудио најаву америчког предсједника Доналда Трампа да би могао да уведе порез од 20 одсто на увоз мексичких производа како би тим новцем финансирао изградњу зида на граници двије земље.

Министар спољних послова Мексика Луси Видегареј изјавио је у четвртак да би порез довео до поскупљења производа увезених из Мексика за америчке потрошаче и да би на крају они платили зид, пренио је Би-Би-Си.

"Порез на увоз из Мексика у САД није начин да се Мексико натјера да плати зид, него начин на који ће зид платити сјеверноамерички потрошачи кроз скупљи авокадо, машине за прање, телевизоре", рекао је Видегареј.

Шеф мексичке дипломатије је рекао да Мексико неће преговарати о плаћању Трамповог зида.

Трамп је ове седмице потписао указ о изградњи зида дугог 3.200 километара дуж америчко-мексичке границе, као што је и обећавао током предизборне кампање, када је такође рекао да ће Мексико платити изградњу зида.

Портпарол Бијеле куће Шон Спајсер рекао је у четвртак да би повећањем пореза могло да буде сакупљено око 10 милијарди долара годишње.

Мексико је осудио такву одлуку и више пута поновио да неће платити никакав зид.

Предсједник Мексика Енрике Пења Нието отказао је посјету Вашингтону планирану за 31. јануар. 0 КОМЕНТАРА

  1. Posljedice uvodjenja poreza od 20% na robu iz Meksika su brojne.

    Roba iz Meksika će poskupiti i postati manje konkurentna na američkom tržištu. Manje će se kupovati. Meksikanci će morati spustiti svoje cijene da bi ostali konkurentni. Spoljnotrgovinski deficit će se smanjiti. Trgovci iz Amerike će se okrenuti drugim tržištima. Proizvođači iz Meksika će zatvarati pogone i prebacivati ih u Ameriku. Radnici iz Meksika će dobijati otkaze. Satnica će u Meksiku padati a u SAD rasti. Američkom radniku povećane satnice neće biti problem platiti višu cijenu za meksički avokado jer će zid da ga štiti od pojačane najezde ilegalnih imigranata.

    Mogući su i potpuno drugačiji scenariji ali jedno je sigurno – Tramp donosi veliku promjenu u svjetskoj ekonomiji. Njegovo insistiranje na interesu Amerike uticaće na sve zemlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *