Венецуела прославила лансирање свог сателита

Венецуелански сателит, назван „Генералисимо Франциско де Миранда“ према познатом националном хероју у борби за ослобођење, успјешно је лансиран из кинеске базе Јиукван на простору пустиње Гоби, потврдила је кинеска државна новинска агенција Синхуа. Ово је већ други сателит који Венезуела уз помоћ Кине лансира у орбиту. Прије 4 године кинеска ракета је лансирала сателит "Симон […]

субота, септембар 29, 2012 / 20:44

Венецуелански сателит, назван „Генералисимо Франциско де Миранда“ према познатом националном хероју у борби за ослобођење, успјешно је лансиран из кинеске базе Јиукван на простору пустиње Гоби, потврдила је кинеска државна новинска агенција Синхуа.

Ово је већ други сателит који Венезуела уз помоћ Кине лансира у орбиту. Прије 4 године кинеска ракета је лансирала сателит "Симон Боливар". Само 3 државе Латинске Америке уз Венезуелу имају сателите у орбити: Аргентина, Мексико и Бразил. Још прошле године Венецуела је најавила изградњу сателита од 140 милиона долара, а циљ је надизирати кретање војних трупа уз границу, као и детекција илегалних група као што су оне које кријумчаре дрогу или се баве илегалним ископавањем. Сателит ће се такође користити и у сврху надзора климатских промјена и екологије.

Остало је још свега неколико дана до предсједничких избора у Венецуели, многи истичу како ће актуелно успјешно лансирање другог по реду венезуеланског сателита свакако још додатно повећати ионако велику предност предсједника Хуга Чавеза над главним противкандидатом Еенрикеом Каприлесом.

Поводом лансирања сателита, предсједник Хуго Чавез говорио је уживо на државној телевизији све до 00:40 према локалном времену. "Ово је изводиво само у револуцији, ушли смо у будућност!", рекао је Чавез након успјешног лансирања.

Великој еуфорији поводом лансирања сателита придружили су се и бројни становници који су лансирање пратили уживо.

Непосредно након успјешног лансирања сателита на главном градском тргу у Каракасу – гдје је велик број пратио лансирање уживо путем великог видео екрана – појавио се и сам Хуго Чавез на одушевљење окупљених. Одушевљење није крио ни министар знаности, Хорхе Ареаза.

"Ово је потврда нашег пута независности, у свим подручјима знања. Покварена буржоазија одбацује овај наш успјех и понижава раднике који су овај сателит дизајнирали и изградили. Како тужно !", истакнуо је Ареаза.

Кина и Венезуела имају јако добру економску сарадњу која с временом постаје све боља и конструктивнија. Прије седмица дана представници ове двије државе потписали су уговор о заједничкој изградњи рудника Лас Кристинас на југу Венецуеле, који ће бити један од највећих рудника злата на свијету.

Пекинг је Венецуели дао кредит од 30 милијарди долара, док заузврат Венецуела дневно у Кину извози око 640,000 барела нафте.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *