Венецуела и Боливија одбациле амерички извјештај о борби против дроге

Владе Венецуеле и Боливије одбациле су извјештај САД у којем се те двије јужноамеричке државе оптужују да нису испуниле своје обавезе у вези с борбом против трговине дрогом. У извјештају администрације САД се наводи да су Венецуела, Боливија и Мјанмар прошле године „видљиво подбациле” у тој борби, због чега су остале на америчкој црној листи […]

недеља, септембар 16, 2012 / 16:06

Владе Венецуеле и Боливије одбациле су извјештај САД у којем се те двије јужноамеричке државе оптужују да нису испуниле своје обавезе у вези с борбом против трговине дрогом.

У извјештају администрације САД се наводи да су Венецуела, Боливија и Мјанмар прошле године „видљиво подбациле” у тој борби, због чега су остале на америчкој црној листи кријумчара дроге.

Указује се да Венецуела остаје пожељни канал кријумчара кад извозе дрогу из Јужне Америке, а такође се наводи да су високи званичници Боливије хапшени јер су олакшавали ове испоруке.

Објема земљама су на челу љевичарски предсједници који се веома критички односе према америчкој спољној политици.

Власти Венецуеле и Боливије су одбациле извјештај Беле куће и демантовале тврдње које се у њему износе. Такође су оцијениле да Вашингтон нема право да суди о томе како се друге земље боре против трговине дрогом.

Министарство спољних послова Венецуеле је оцијенило да Вашингтон „објављивањем овакве врсте докумената поткопава билатералне односе” двију земаља.

Предсједник Боливије Ево Моралес оптужио је САД да злоупотребљава борбу против кријумчарења дроге у политичке сврхе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *