Велимировић: Бошњачке власти се боје истине о Маркалама

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић сматра да одустајање Берка Зечевића од намјере да у БиХ обави експеримент којим би доказао да је Војска Републике Српске, наводно, крива за масакр на сарајевској пијаци Маркале у фебруару 1994. године, показује да се представници бошњачких власти у Сарајеву боје истине о Маркалама. "Симптоматично је […]

петак, септембар 21, 2012 / 17:54

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић сматра да одустајање Берка Зечевића од намјере да у БиХ обави експеримент којим би доказао да је Војска Републике Српске, наводно, крива за масакр на сарајевској пијаци Маркале у фебруару 1994. године, показује да се представници бошњачких власти у Сарајеву боје истине о Маркалама.

"Симптоматично је да у Сарајеву спречавају Зечевића да обави овај експеримент, што свакако даје за право тимовима одбране бившег предсједника Српске Радована Караџића и генерала Ратка Младића у Хашком трибуналу да истрају на извођењу реконструкције овог и многих других спорних догађаја", рекао је Велимировић Срни.

Он је подсјетио да је вјештак-балистичар Зечевић сличан експеримент урадио и у предмету "Тузланска капија“, против генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића пред Судом БиХ, због чега је неопходно тражити ревизију изречене пресуде у овом случају.

"Врло је упитан кредибилитет свједочења Зечевића који је позван као свједок Хашког тужилаштва у процесу против генерала Младића, након што му је онемогућено да изведе експеримент за Маркале", истакао је Велимировић.

Он каже да се треба с правом запитати – шта то ново може доказати такав Зечевић, ако је и сам несигуран у своје досадашње вјештачење.

Шеф Катедре за одбрамбене технологије Машинског факултета Универзитета у Сарајеву и судски вјештак балистичар Берко Зечевић одустао је од намјере да у БиХ обави експеримент којим би, како је рекао, "практично доказао да је Војска Републике Српске крива за масакр на сарајевској тржници Маркале у фебруару 1994. године", а што је тражио и Хашки трибунал.

Зечевић је такву одлуку донио због реакција и притисака који су услиједили након његове исповијести објављене у "Дневном авазу“ под насловом "Енвер Мујезиновић ме спречава да сакупим доказе за Маркале".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *