Већина Исланђана против уласка у ЕУ

Исланд је направио нови корак ка чланству у ЕУ, али су се истовремено појавили позиви за одустајање од уласка у европски блок, пошто је земља поново почела да остварује значајан привредни раст. Парламентарна комисија за спољне односе затражила је да се преговори о чланству обуставе, иако се коалициона власт залаже за улазак земље у Унију. […]

уторак, децембар 18, 2012 / 20:47

Исланд је направио нови корак ка чланству у ЕУ, али су се истовремено појавили позиви за одустајање од уласка у европски блок, пошто је земља поново почела да остварује значајан привредни раст.

Парламентарна комисија за спољне односе затражила је да се преговори о чланству обуставе, иако се коалициона власт залаже за улазак земље у Унију.

Комисија је упутила захтјев само два сата након што је у Бриселу објављено да је Исланд сада отворио укупно 27 од 35 поглавља из преговарачког процеса. До сада су закључени разговори о 11 поглавља.

Противљење чланству Исланда у Европској унији у порасту је од када је земља поново почела да остварује значајан привредни раст послије финансијског слома 2008. године, пренијела је агенција "Блумберг".

Власти ове земље поднијеле су захтјев за улазак у ЕУ послије слома домаћих банака, што је државу коштало 85 милијарди евра, и пада националне валуте круне, која је изгубила 85 одсто вриједности

Резултати најновије анкете показују да 53,5 одсто Исланђана жели да земља повуче кандидатуру за чланство у Унији, 36,4 одсто и даље подржава ту иницијативу, а 9,9 одсто је неодлучно.

Опоравак је почео крајем 2010. године захваљујући зајму од Међународног монетарног фонда и контроли токова капитала, а остварен је у вријеме кризе у земљама еврозоне.
Исландска економија остварила је раст за 3,5 одсто у трећем кварталу, у поређењу са падом за 0,1 одсто у еврозони.

Сљедећа исландска влада могла би да послуша расположење у народу. Премијер Јохана Сигурдардотир се не кандидује, а њена Социјал-демократска странка, лидер у садашњој владајућој коалицији, једина је од исландских партија које се залажу за чланство у ЕУ.
Двије највеће опозиционе партије, Странка за независност и Напредна партија запријетиле су да ће повући кандидатуру Исланда ако дођу на власт.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *