Вечерњи лист: Хрватској ће се судити због агресије на БиХ?

Хрватска политика и јавност варају се ако мисле да је, што се Хрвата тиче, хашка прича завршена, али крајем априла, или почетком маја, најкасније до јесени ове године, Хрватска у новој пресуди Хашког трибунала има изгледа да буде првостепено осуђена као агресор на Босну и Херцеговину, пише данашњи Вечерњи лист. Током еуфорије због ослобађања Готовине […]

недеља, март 24, 2013 / 21:59

Хрватска политика и јавност варају се ако мисле да је, што се Хрвата тиче, хашка прича завршена, али крајем априла, или почетком маја, најкасније до јесени ове године, Хрватска у новој пресуди Хашког трибунала има изгледа да буде првостепено осуђена као агресор на Босну и Херцеговину, пише данашњи Вечерњи лист.

Током еуфорије због ослобађања Готовине и Маркача, неко је из врха хрватске власти изјавио како “у Хагу више нема Хрвата”. Но, убрзо су се сетили и исправили па рекли да у Хагу више нема “Хрвата из Хрватске”.

У Хагу су још шесторица Хрвата, представника некадашњег политичког и војног врха никад признате хрватске Херцег Босне, подсећа загребачки дневни лист.

Тамо су ратни премијер Јадранко Прлић, министар обране Бруно Стојић, команданти Главног штаба ХВО генерал Миливој Петковић и Слободан Праљак, командант војне полиције ХВО (једини из ове групе који је у притвору Хашког трибунала, док су остали на привременој слободи у Хрватској), Валентин Ћорић, и начелник Канцеларије за размену заробљеника Берислав Пушић.

Шесторка је оптужена за де факто вишеструке заједничке злочиначке подухвате, удруживање с тадашњим вођством Републике Хрватске ради агресије на БиХ, као и за етничко чишћење подручја Херцег Босне у циљу припајања Хрватској, а све ради стварања “Велике Хрватске”.

Њих колоквијално зову “босански Хрвати”, што је дјелимично тачно. Петковић и Прлић су рођени у Хрватској, Праљак је у њу стигао прије педесетак година, а и Пушић је у њој провео добар део свога радног вијека.

Ово суђење било је, од почетка, на маргинама интереса хрватске јавности и, још горе, хрватске званичне политике. Тако је и сада, што је чудно, с обзиром да би Хрватска овде могла да “заради” и гору осуду за злочиначки подухват од оне првостепено пресуђене у случају Готовина – Маркач, пише Вечерњи лист.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *