Ваучери: 86 милиона за 20 хиљада људи

Влада Републике Српске до почетка априла ове године додијелила је укупно 20.252 платних картица у вриједности од око 86,2 милиона КМ становиштву које је претрпјело штету од поплава и клизишта током маја и августа прошле године, као помоћ за санацију штете на њиховим стамбеним објектима.  Према рачунима које правна лица достављају у Фонд солидарности за […]

понедељак, април 13, 2015 / 09:10

Влада Републике Српске до почетка априла ове године додијелила је укупно 20.252 платних картица у вриједности од око 86,2 милиона КМ становиштву које је претрпјело штету од поплава и клизишта током маја и августа прошле године, као помоћ за санацију штете на њиховим стамбеним објектима.

 Према рачунима које правна лица достављају у Фонд солидарности за обнову Републике Српске, корисници картица су до краја јануара ове године потрошили 73.976.341 КМ, а разлика у износу пласираних и реализованих средстава посљедица је чињенице да је 1. јули ове године рок до којег се платне картице могу искористити.

"На рачун Фонда солидарности за обнову Републике Српске и рачунима за посебне намјене за помоћ поплављеним подручјима закључно са крајем марта прикупљено је око 94 милиона КМ, а на рачунима се тренутно налази око 32,7 милиона КМ", речено је Срни у Влади Српске.

Према њиховим наводима, посљедња велика уплата била је од Руске Федерације у износу од 500.000 евра донације, која ће бити преусмјерена болници у Шамцу.

"Влада Републике Српске захвална је свим донаторима, између осталог, Влади Србије која је донирала милион евра за санацију основних школа у Шамцу, Приједору и Доњем Жабару и за опремање болнице у Добоју, те Развојном програму УН који је до сада, уз учешће наших средстава, много уложио у реконструкцију инфраструктуре на поплављеним подручјима, у школе, болнице, центре за социјални рад", истичу из Владе.

Из Владе додају да ће у наредним периоду фокус бити на санацији преосталог стамбеног фонда, путева и остале инфраструктуре и истичу да су и до сада знатна средства уложена у санацију канала, обнову школа, болница, путева, спортских дворана.

На основу одлука Управног одбора Фонда солидарности, редовно се измирују све обавезе према добављачима, а највећи дио средстава ишао је предузећима која су испоручила робу грађанима посредством електронских платних картица.

Пољопривредним газдинствима која су претрпјела штету од поплава, обезбијеђене су мјере подршке за занављање производног циклуса у виду репроматеријала за обнову производње, као и потребне количине сточне хране укупне вриједности преко 2,4 милион КМ.

Влада Републике Српске је, такође, подржала додатне мјере подршке пољопривредним произвођачима у поплављеном подручју, а које се односе на отпис годишње концесионе накнаде и закупнине за коришћење пољопривредног земљишта у својини Републике Српске за 2014. годину и отпис дуга за ђубриво за 2012. годину свим пољопривредним произвођачима у Републици Српској, а укупан планирани износ обавеза који ће бити отписан је око 13 милиона КМ.

Влада Републике Српске, посредством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, такође реализује програме санације хидро-мелиорационих система, који поред расположивих средстава Европске инвестиционе банке, у износу од 74 милиона КМ, укључују и преко 13 милиона КМ средстава обезбијеђених из Фонда солидарности за подршку локалним заједницама у Републици Српској.

Пројектом "Хитне помоћи и заштите од поплава" до сада је обухваћено 140 мјера и потписана 23 уговора за 39 пројектних мјера у вриједности од 36.425.786 КМ, од чега је реализовано 16.133.671 КМ.

Мјере се, између осталог, односе на санацију насипа, чишћење канала и заштите обала ријека у општинама Челинац, Братунац, Бијељина, Добој, Приједор, Дервента, Костајница, Модрича, Козарска Дубица.

"Досадашњом реализацијом пројеката на санацији система за заштиту од поплава стање тих система сада је боље него што је било прије прошлогодишњих поплава", истичу из Владе.

На подручју Републике Српске током мајских и августовских поплава оштећене су 42 образовне установе, односно четири предшколске установе, 27 основних и 11 средњих школа.

И поред бројних проблема, Министарство просвјете и културе Републике Српске и руководства оштећених школа уложили су огроман напор да би настава за све ученике у Републици Српској почела 1. септембра 2014. године, а бројни школски објекти су обновљени и даље се санирају уз помоћ и подршку бројних донатора, како домаћих тако и иностраних.

У 2014. години из средстава ЕУ Програма за опоравак од поплава који је проводио УНДП у основним школама у Републици Српској обновљено је 20 основних школа. У току су радови на шест основних школа, а у зависности од приоритета планиране су и додатне обнове.

Влада Републике Српске до сада је интервенисала са 16 милиона КМ за санацију штета од поплава на путевима у Српској, а у току је реализација пројеката на путној инфраструктури у висини од 15 милиона КМ који се финансирају из кредита Свјетске банке.

На подручју општине Лопаре почеле су и активности на изградњи пет стамбених јединица за домаћинства чије су куће уништене у клизиштима, за шта је добијено 250.000 евра од фонда дијаспоре за матицу, а ова средства биће искориштена и за реализацију још четири пројекта у општинама Зворник, Нови Град, Челинац и Шамац.

Изградња кућа у Лопарама биће увод у реализцију великог пројекта изградње 150 кућа у неколико општина у Српској за породице чије су стамбене јединице уништене у клизиштима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *