Ватикан навија за Монтија

Ватикански лист „Осерваторе романо“ подржао је најаву италијанског премијера у оставци Марија Монтија да ће се можда кандидовати за други мандат, на челу нове владајуће коалиције. Лист пише да је Монти, који се изјашњава као католик, покренуо акцију обнове духа племенитости у италијанској политици. Монти је преузео руковођење владом крајем 2011. године, послије оставке премијера […]

петак, децембар 28, 2012 / 12:58

Ватикански лист „Осерваторе романо“ подржао је најаву италијанског премијера у оставци Марија Монтија да ће се можда кандидовати за други мандат, на челу нове владајуће коалиције.

Лист пише да је Монти, који се изјашњава као католик, покренуо акцију обнове духа племенитости у италијанској политици.

Монти је преузео руковођење владом крајем 2011. године, послије оставке премијера Силвија Берлсуконија, а сада се повлачи са функције јер му је Берлусконијева странка ускратила подршку у парламенту.

Пријевремени парламентарни избори заказани су за 24. и 25. фебруар. Као доживотни сенатор, Монти нема право да учествује у предизборној кампањи, нити да буде на некој изборној листи, али може да постане премијер ако то од њега затражи већинска коалиција или странка.

Ватикански лист директно је подржао Монтија два дана након што је папа Бенедикт Шеснаести у својој божићној поруци позвао Италијане да размисле о "хијерархији вриједности при доношењу најважнијих одлука". Ова реченица протумачена је као суптилна подршка технократском лидеру.

Ватикан је у прошлости подржавао Берлусконија, који је за вријеме свог мандата усвојио повластице за католичке школе.

Монти је у својој божићној поруци на "Твитеру", која му је уједно била прва на овом сервису, написао: "Нема користи од кукања, морамо сами да преузмемо одговорност. Уздигнимо се кроз политику", пренио је Би-Би-Си.

Берлусконијева странка Народ слободе тренутно лоше стоји у анкетама, а лијево оријентисана Демократска странка води са подршком око 30 одсто грађана.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *