Вашингтонске листе: СДС под санкцијама, Врачару скинуте

Министарство финансија САД је на свом сајту објавило нову, ажурирану, листу особа и организација које су под санкцијама америчке владе. У односу на прошлу листу, нема већих промјена када је у питању БиХ, а на листи више није Миленко Врачар, бивши министар финансија РС за вријеме власти СДС-а, пишу Независне новине. Међутим, странка СДС и […]

понедељак, јул 20, 2015 / 15:11

Министарство финансија САД је на свом сајту објавило нову, ажурирану, листу особа и организација које су под санкцијама америчке владе.

У односу на прошлу листу, нема већих промјена када је у питању БиХ, а на листи више није Миленко Врачар, бивши министар финансија РС за вријеме власти СДС-а, пишу Независне новине.

Међутим, странка СДС и даље је под санкцијама, као и све особе које су оптужене и осуђене за ратне злочине на територији БиХ. У уводу документа истакнуто је да особе и организације могу бити скинуте или уведене на листу у сваком тренутку без претходне најаве, те да је потребно да заинтересоване особе стално провјеравају сајт и податке наведене на листи.

"Најновије промјене могу се појавити у овом документу прије него што буду објављене у ‘Службеном гласнику САД’. Важно је да се корисници ослоне на промјене које се објављују у овом документу", наведено је.

Истакли су да се ради о појединцима и правним лицима чија је имовина блокирана.

Иако листа има више од хиљаду страница и више десетина хиљада пажљиво "прочешљаних" података, занимљиво је да америчка влада, барем судећи по овом документу, сматра да су Ратко Младић, бивши командант Војске РС, и Радован Караџић још у бјекству. Ипак, наводе Караџића као "бившег предсједника Републике Српске", умјесто формулације "босанских Срба", коју амерички званичници често радо користе. За Младића не наводе никакву ближу одредницу.

Иначе, што се тиче статуса људи којима је суђено у Хагу, постоји доста непрецизних података. Тако је, на примјер, за Радослава Брђанина наведено да је хашки оптуженик, иако је Брђанину пресуђено и налази се на издржавању затворске казне. И Биљана Плавшић је, барем судећи према америчком регистру, тек хашки оптуженик, иако је своју казну одлежала. За њу се не наводи да је бивши предсједник РС.

Занимљиво је да се на листи санкција налазе и генерал Армије БиХ Енвер Хаџихасановић и Амир Кубура, начелник Штаба Седме муслиманске бригаде, који су по командној одговорности осуђени за ратне злочине у централној Босни.

Највећи број имена наведених на листама односи се на исламске организације, појединце повезане с исламистичким тероризмом или активностима упереним против САД.

Од међународних терористичких организација и даље је најпроминентнија Ал Каида, а америчке институције, осим овог назива, користе и још неколико синонима: Египатски исламски џихад, Међународни фронт за борбу против Јевреја и невјерника, Исламска армија за ослобађање светих мјеста, Џихадистички фронт, Свјетска група за борбу против Јевреја, Мрежа Осаме бин Ладена, Организација Осаме бин Ладена, Џихад и други.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *