Васић: Српска држава у односу на Косово

Извршни секретар Савеза независних социјалдемократа Рајко Васић изјавио је да је тачно да се Косово и Српска не могу поредити, али само у томе да Српска не жели инвалидну и непризнату независност какву има Косово, већ аутентичну дејтонску самосталност и право на самоопредјељење. "Касим Трнка настоји једним ударцем да постигне два поена. Да одобровољи Вашингтон […]

петак, март 8, 2013 / 16:16

Извршни секретар Савеза независних социјалдемократа Рајко Васић изјавио је да је тачно да се Косово и Српска не могу поредити, али само у томе да Српска не жели инвалидну и непризнату независност какву има Косово, већ аутентичну дејтонску самосталност и право на самоопредјељење.

"Касим Трнка настоји једним ударцем да постигне два поена. Да одобровољи Вашингтон и да уставно понизи Републику Српску одузимајући јој право на самоопредјељење", сматра Васић.

Он је нагласио да су чињенице сасвим супротне, јер је Република Српска у Дејтону у састав БиХ ушла вољом великих сила, као држава са свим својим атрибутима, много обухватнијим и значајнијим него Федерација БиХ, која је за ту прилику на брзину претварана у државу.

Васић је појаснио да БиХ није у Дејтону настала прва да би се накнадно појавила формулација "састоји се из два ентитета", те да је положај Косова у Федеративној Народној Републици Југославији досезао тек до неких облика покрајине у склопу Народне Републике Србије.

"Самозвани експерт за устав, Дејтон и положај Српске, сарајевски професор Касим Трнка, сав свој, ионако минималан, ауторитет троши да покаже како је Република Српска небитна у БиХ и како је њен уставни положај миноран, те се због тога не може говорити о самоопредјељењу Републике Српске, као што је то учињено у случају Косова", саопштио је Васић.

Васић је навео да је Трнкин највећи аргумент положај Косова у бившој Југославији, која, наводно, без њега није могла постојати, и положај Републике Српске, која је у Дејтону констатована као један од ентитета од којих се састоји БиХ.

Професор уставног права Касим Трнка изјавио је за федералне медије да је апсолутно неумјесна и без икаквих аргумената паралела између Косова и Републике Српске.

"Република Српска је дио БиХ. БиХ није настала удруживањем ентитета, него је Уставом БиХ утврђено да се она састоји од два ентитета. Дакле, све до Дејтонског споразума Република Српска је заправо била илегална творевина која је тек Дејтонским споразумом стекла одређени легалитет и то у оној мјери колико је била у сагласности са Уставом БиХ", навео је Трнка.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *