Васић: Из Сарајева нема колосјека који води за Бањалуку

Иако је Босна и Херцеговина подјељена на два ентитета – Републику Српску и Федерацију БиХ – она је у политичком смислу троугао, став је извршног секретара Савеза независних социјалдемократа Рајка Васића.  Он је за наш лист рекао да је главно питање актуелне политичке ситуације : да ли троугао Бањалука – Сарајево – Мостар постоји као […]

недеља, септембар 2, 2012 / 08:22

Иако је Босна и Херцеговина подјељена на два ентитета – Републику Српску и Федерацију БиХ – она је у политичком смислу троугао, став је извршног секретара Савеза независних социјалдемократа Рајка Васића.

 Он је за наш лист рекао да је главно питање актуелне политичке ситуације : да ли троугао Бањалука – Сарајево – Мостар постоји као валидан систем координата у БиХ, или је то релација која функционише с времена на вријеме.

„Морам се опредјелити за ову другу констатацију. А и она функционише по нередовном ‘реду вожње’. До сада су босанскохерцеговачки односи били базирани на једносмјерном слијепом колосјеку који се за РС завршавао у политичком тунелу у Сарајеву. Из Сарајева, пак, никакав колосјек није водио у Бањалуку“, рекао је Васић.

Он је истакао да је БиХ састављена од три нације – Срба, Бошњака и Хрвата – и два ентитета и може функционисати искључиво као троножац на лабавој федеративној или конфедеративној бази.

„Бањалука је подржала, оквирно речено, идеју ‘трећег ентитета’ не као подјелу и разбијање БиХ него као рјешење ‘хрватског питања’ у ФБиХ што би растеретило односе у БиХ и омогућило њен даљи опстанак. Ми смо, наравно, ишли за тим да на тај начин смањимо притисак на РС. На томе се и завршило партнерство два ХДЗ-а и СНСД-а. Даљи посао око положаја Хрвата у ФБиХ не може да ради и води Бањалука“, казао је Васић.

Он је истакао да томе доприноси и прекомпозиција власти у ФБиХ која би укључила валидне хрватске странаке умјесто „приручних Хрвата“ из Хрватске странке права и странке Радом за бољитак. Но, тај процес је успорен јер се показало да није једноставно уклонити из власти Странку демократске акције.

„ФБиХ, функционише више као скуп десет кантона, који међусобно немају никакве везе. Али кантони немају ни много везе са ФБиХ која им узима надлежности као што је Сарајево некада радило РС. Та чињеница одузима Мостару улогу политичког центра, па хрватске странке имају у рукама само гласове и никакву другу политичку или институционалну полугу“, рекао је наш саговорник.

Васић је нагласио да је онемогућавање политичког троугла Бањалука – Сарајево – Мостар, као стабилног темеља БиХ, условљено и наметнутом конститутивношћу свих на на цјелом подручју БиХ. „Ради се о унитаристичком пројекту који је имао за циљ да подрије РС па је по томе дошло и до прописивања броја националних министарстава у РС и ФБиХ. Све то органе власти претвара у аморфна вјештачка тјела и слаби ефикасност институција и РС“, оцјенио је Васић.

Он је рекао да РС при томе мора увијек бити на опрезу да се криза, или кривица, из Федерације не прелије у Бањалуку. РС, сматра Васић, не може дати више ни једну надлежност.

„Једине двије константе сарајевске политике према Бањалуци и Мостару су унитаризација и политичка празнина. Сарајевски политички круг спроводи политику коју је реис Мустафа Церић прокламовао: Бошњаци морају имати своју националну државу као Словенци и Хрвати јер се они једини нису тако окористили из развалина Југославије“, нагласио је Рајко Васић.

На основу свега тога, прогноза политичке стабилности у БиХ је веома суморна. БиХ већ сада показује знаке трулежи од којих ће се тешко опоравити.

„Циљ ‘великих кројача’ у разарању и распаду Југославије био и нестанак Срба из БиХ. РС је једини организован српски колективитет који је успио сачувати своју земљу и свој језик. Та чињеница и тај национални колективитет захтјевају управо овакав програм како сам га описао. А не виртуелну и ризичну борбу за стабилност троугла у БиХ за коју нико неће да се политички озноји, осим Бошњака у случају да БиХ постане муслиманска држава“, закључио је Рајко Васић.0 КОМЕНТАРА

 1. O, iz Banja Luke na koju misli gensek vodi vise kolosijeka: u Tunjice, u Focu, vucju jamu, bandere…

  Da nije Sarajeva o cemu bi trabunjao gensek ZA SVOJ NAROD zlocinackoprofasistickogenocidnog udruzenja.

 2. „„Бањалука је подржала, оквирно речено, идеју ‘трећег ентитета’ не као подјелу и разбијање БиХ него као рјешење ‘хрватског питања’ у ФБиХ што би растеретило односе у БиХ и омогућило њен даљи опстанак…..“

  Pa tvoj gazda stalno ponavlja da ga BiH ne interesuje. Šta sad ovo treba da znači? Ili ti možda ne slušaš šta ti gazda izjavljuje pa po običaju lupetaš gluposti.
  A pruga BL – SA funkcioniše super. Ako ne vjeruješ pitaj Slavuja , Majkićku , Špirića , Radmanovića ……..

 3. Кад додик не зна шта да ради или шта да каже, он сазове конференцију за штампу и пусти рајкена васића и шпиркета да једу говна, то увијек увесељава знатижељну публику, а додик наспрам та два кретена дође као нека велеумна телећа глава, па се о „чуду из Лакташа“ препричава са страхопоштовањем, као о некој надприродној појави!

 4. Читам већ мјесецима како се разни Бигги,Рамштајн и који већ никови расправљају ко је издајица српског народа,ко заштитник и сл..и морао сам се регистровати јер синоћ сам прочитао чланак о снимању документарног филма о Јасеновцу(веза ка чланку http://www.novinar.de/2012/08/21/za-jasenovac-ni-pravde-ni-para.html )и волио бих да на примеру овог чланка,оно,Бигги,Рамштајн и други ,одн.по њиховим коментарима видим ко је у праву,оно,зашто нема 50 000евра.

 5. lakilaki, 02.09.2012. 21:44:26

  Све се већ само рекло, еееј пишљивих 50 хиљада евра те лопуже не дају за такав филм, али зато за своје дупе имају све и отимају све што стигну, а „патриотске високоморалне“ заслуге приписују увијек само себи, попут тог васића, додика, и осталог смрада!

 6. Rajko Vasic i jeste patriota, proveo je cetiri godine u rovu i nista nije profitirao.On je dosljedan,nije otisao u izvrsnu vlast da hapa lovu, a potura svoja ledja i „tuce“ se sa Sarajevom, dok drugi cuvaju svoje guzice i samo gledaju gdje ce otputovati, ogrebati se za inostrane dnevnice i dogovoriti velike poslove u koje se mogu dobro ugraditi.

 7. Рамштајн,дјелимо исто мишљење,одн.поставио сам овај коментар јер нисам могао „прогутати“причу од овог Васића типа,ми српство,независност,национална свијест и сл,а онај академик 3Академије наука лијепо каже,нико нам није помогао-и за Србију ајд некако и разумијем,немају они толико додира са нама с ове стране Дрине,одн.за наша страдања ал ови из СНСД-а,мислим да им све у воду пада са овим чланком и 50 000евра,оно,имају пар милиона за аута,донације ртв станицама,црквама….и сад се сјети,кад прочита на http://www.capital.ba/wp-content/uploads/2012/08/Rebalans-Budzeta-RS-za-2012.pdf ,да само издаци за отплату зајмова који се рефундирају дају камате 41.631.300 км годишње-да не гњавим више,ко има очи/уши/памети да чује ,схватиће

 8. Naš problem je što iz Banjaluke nema kolosjeka za bolju budućnost već samo za iseljavanje mladih i obrazovanih.
  Ali time se teško baviti a demagogijom lako.Gospodin Vasić voli lakše stvari.Kazna na izborima slijedi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *