Варуфакис: Шојбле ведри и облачи, минирали су сваки приједлог

Бивши грчки министар финансија Јанис Варуфакис наводи да су му неки чланови еврогрупе, на челу са њемачким министром Волфгангом Шојблеом, јасно поручили да ће га смрвити. Са Шојблеом није био могућ договор, а њемачка страна понашала се као да у Грчкој нису ни били избори. Шојбле је одлучио да се о одредбама пријашњих програма Грчке […]

понедељак, јул 13, 2015 / 16:34

Бивши грчки министар финансија Јанис Варуфакис наводи да су му неки чланови еврогрупе, на челу са њемачким министром Волфгангом Шојблеом, јасно поручили да ће га смрвити.

Са Шојблеом није био могућ договор, а њемачка страна понашала се као да у Грчкој нису ни били избори.

Шојбле је одлучио да се о одредбама пријашњих програма Грчке из 2010. и 2012, чији је "архитекта" био управо он, не може расправљати. Он је стално говорио да су те програме прихватиле бивше грчке владе и да се не може дозволити да избори нешто промијене.

"Ја сам му рекао да то значи како више уопште не би требало одржавати изборе у презадуженим државама, на шта Шојбле није одговорио. Вјероватно су мислили да је то добра идеја, али било би је тешко провести", каже Варуфакис.

У интервјуу за "Њу Стејтсмен", Варуфакис наводи да су му током преговора стално нудили приједлоге које није могуће прихватити – оне који се другој стани дају када не желите договор.

"Изађеш с аргументом на којем си радио, увјерио се да је логичан, а као одговор добијеш само блиједе изразе лица. Оно што говориш нема везе с оним што они говоре. Могао би исто тако отпјевати шведску химну, одговор би био једнак", описује Варуфакис преговоре.

У Еврогрупи, коју чине министри финансија земаља еврозоне, Варуфакис није наишао на разумијевање. "Врло моћне фигуре гледају те у очи и кажу ти: ‘У праву су, али свеједно ћемо те смрвити’", наводи бивши грчки министар.

Он тврди да су се као највећи непријатељи Грчке показале државе које би требале показати највише разумијевања, јер су и саме у тешкој ситуацији – Португал, Шпанија, Италија и Ирска.

Као разлог таквог понашања Варуфакис наводи страх представника тих земаља од својих грађана.

"Да смо ми Грци успјели за себе да испреговарамо боље услове, то би њих политички покопало. Морали би да својим бирачима објасне зашто и они нису тако преговарали" – сматра Варуфакис.

Он је увјерен да су преговори били фарса, јер еврогрупу, како каже, у потпуности контролише њемачки министар финансија.

"Француски министар Мишел Сапин једини је који се повремено супротстави Шојблеу, али на врло суптилан начин, јер се отворена побуна против Њемачке у еврогрупи не толерише" – наводи Варуфакис.

Он тврди да је увјеравао колеге из владе да ће Европска централна банка затворити грчке банке како би присилила Ципраса да "поклекне". Понудио је Ципрасу план за период након референдума, али он то није прихватио.

Варуфакисова намјера након затварања банака била је да изда "задужне папире" у еврима, да једнострано отпише дио дуга на грчким обвезницама које посједује Европска централна банка и да преузме контролу над грчком Народном банком и њеним финансијским резервама.

"Ништа од тога не би значило да је Грчка изашла из еврозоне, али би послужило као упозорење" – каже Варуфакис.

Међутим, наводи он, исте вечери након референдума влада је одлучила да вољу народа и јасно `НЕ` мјерама штедње не искористи као подстицај за енергичнији приступ.

"Умјесто тога одлучили су се на огромне уступке" – наводи Варуфакис.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *