Варуфакис: Радије бих одсјекао руку него потписао, даћу оставку

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис изјавио је у интервјуу за Блумберг ТВ да ће поднијети оставку у случају да Грци на референдуму заказаном за недељу изгласају прихватање предлога међународних кредитора. – Ја лично нећу потписати договор који не учи на грешкама из прошлости и не укључује реструктуру дуга. Радије бих одсјекао сопствену руку. Ако народ […]

петак, јул 3, 2015 / 02:26

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис изјавио је у интервјуу за Блумберг ТВ да ће поднијети оставку у случају да Грци на референдуму заказаном за недељу изгласају прихватање предлога међународних кредитора.

– Ја лично нећу потписати договор који не учи на грешкама из прошлости и не укључује реструктуру дуга. Радије бих одсјекао сопствену руку. Ако народ изгласа "да", у понедељак више нећу бити министар финансија, али сарађиваћу са оним ко ће бити на мом мјесту – изјавио је Варуфакис.

На питање да ли и премијер Алексис Ципрас размишља о оставци, Варуфакис је одговорио да "ово није вријеме да се размишља о поразу", иако је само неколико минута прије тога поменуо опцију сопствене оставке.

Министар је додао да је увјерен у то да ће договор са кредиторима у сваком случају бити постигнут.

– Ако Грци на референдуму изгласају "да", грчка влада ће потписати договор јер је демократска. А ако изгласају "не", поново ћемо започети преговоре – рекао је Варуфакис.

Он је затварање банака у Грчкој назвао "политичком одлуком Европе" и рекао да ће банке бити отворене након референдума.

– Ово није као Кипар 2013. Ово није банкарска криза – додао је Варуфакис.

Он није желио да коментарише спекулације да Ангела Меркел навија за смјену режима у Грчкој.

У одвојеном интервјуу, Јанис Варуфакис се дотакао сценарија према којем би драхма могла да замјени евро.

– То је немогуће. Ми више немамо неопходне капацитете за то. У 2000. години, годину дана прије придруживања Грчке еврозони, једна од ствари коју смо морали да урадимо је била да се ријешимо свих наших штампарских преса како бисмо увјерили европски блок да је улазак у монетарну унију неповратан процес – изјавио је он. 0 КОМЕНТАРА

  1. Потписаће већ неко из Сиризе, не би ту требало гајити било какве заблуде, ипак су то комунисти, а њима је по дефиницији власт важнија од било чега. Ко ће да се клади дајем јаку квоту?

  2. Na prvi odbijeni ultimatum,MMF i ostali lopovski povjerioci su odmah popustili kriterijume.Ukoliko Varufakis pobijedi kojim slucajem,oni ce morati jos popustati,ukoliko ne zele krah Evrozone.A to im nije u igri.On i ide na tu kartu,da se uslovi jos ublaze,njegov krajni cilj nije slom Evrozone.Ne volim crvene,ali tlaciteljima slobodne misli,volje,zivota se mora jednom stati u kraj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *