Варуфакис прави европски покрет, позива и Ангелу Меркел

Бивши грчки министар финансија Јанис Варуфакис жели да оснује алијансу за Европу у којој ће и њемачки конзервативци бити добродошли, рекао је он за њемачки политички магазин „Шпигл“ и навео да тај савез неће бити партија. Варуфакис је прецизирао да би то требало да буде ванпартијски покрет, једно мјесто за све оне који заиста европски […]

среда, јул 29, 2015 / 12:39

Бивши грчки министар финансија Јанис Варуфакис жели да оснује алијансу за Европу у којој ће и њемачки конзервативци бити добродошли, рекао је он за њемачки политички магазин „Шпигл“ и навео да тај савез неће бити партија.

Варуфакис је прецизирао да би то требало да буде ванпартијски покрет, једно мјесто за све оне који заиста европски мисле и демократију у Европи желе да оживе. И конзервативци, а то, како је нагласио, важи и за Хришћанско-демократску унију, канцеларке Ангеле Меркел и министра финансија Волфганга Шојблеа, позвани су да учествују у том покрету.

Варуфакис је рекао да његови противници желе да га побиједе, јер је он један радикални љевичар и Грк, али он је, како је истакао, прије свега прави Европљанин. Њега брине да би европски континент могао да "падне у руку" антиевропљана, попут Мари Лепен.

И премда Варуфакис то није изричито рекао, његов партнер у Њемачкој могао би бити Оскар Лафонтен, преноси магазин. Лафонтен, некадашњи шеф Социјадемократске партије, за кога се каже да је можда један од ријетких аутентичних социјалдемократа, али му се истовремено пребацује и "пецање" у десничарским водама, оштро је критиковао реформе бившег канцелара Герхарда Шредера, пошто су задирале дубоко у социјално ткиво државе.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *