Ванредно у Бијељини, Братунцу, Шековићима и Брчком

Влада Брчко дистрикта вечерас је, усљед новонасталих поплава, донијела одлуку о проглашењу стања елементарне непогоде на подручју дистрикта с циљем спасавања живота људи, животиња и имовине угрожених домаћинстава.  Брчанска Влада је на ванредној сједници оцијенила да је ситуација на поплављеним подручјима тежа него претходних дана, те да ће стога њени чланови бити у сталној приправности. […]

четвртак, мај 15, 2014 / 01:19

Влада Брчко дистрикта вечерас је, усљед новонасталих поплава, донијела одлуку о проглашењу стања елементарне непогоде на подручју дистрикта с циљем спасавања живота људи, животиња и имовине угрожених домаћинстава.

 Брчанска Влада је на ванредној сједници оцијенила да је ситуација на поплављеним подручјима тежа него претходних дана, те да ће стога њени чланови бити у сталној приправности.

Према ријечима замјеника градоначелника Брчког Еседа Кадрића, Влада предузима све неопходне мјере како би били спасени животи људи и њихова имовина на најугроженијим насељима у овој локалној заједници, као што су Брка и Паланка.

Шеф Одјељења за пољопривреду, шумарство и водоривреду Џевдет Шаховић упозорио је да је стање на поплављеним подручјима алармантно, те да се погоршава из часа у час.
"Ако се укаже потреба, уз већ ангажовану махенизацију и људство, посегнућемо за додатним ресурсима. Посебно ћемо се побринути да екипе за спасавање становништва буду приправне у насељима гдје живе старачка домаћинства", рекао је Шаховић.

Шеф Одјељења за јавну безбједност Урош Војновић рекао је да је у поподневним часовима евидентирано више од 200 поплављених кућа из којих ће бити евакуисане породице.
"Олакшавајућа околност је што је за сада водостај ријеке Саве релативно низак", напоменуо је Војновић.

Шеф Одјељења за образобавање Момчило Пољић наложио је данас манаџментима у свим брчанским школама да од сутра обуставе наставу, те да се одгоде све планиране ђачке екскурзије.

Добој: Ванредна одбрана од поплава

На подручју града Добоја вечерас је проглашена ванредна одбрана од поплава. Водостај на мјерном мјесту ријеке Босне у Добоју у 21.00 часова износио је 475 центиметара, са тендецијом пораста, што је за 25 центиметара више од коте ванредне одбране.

Грађевинска оператива је тренутно ангажована на изградњи насипа на потоку Лијешањ на улазу у град из правца Сарајева, као и насипа у насељу Баре, саопштено је из Републичке управе Цивилне заштите.

У Мјесној заједници Доња Пакленица 20 стамбених објеката са помоћним пратећим објектима је запљављено, а становништво је евакуисано.

Бијељина: Проглашено ванредно стање

У Бијељини је вечерас проглашено ванредно стање због опасности од поплаве. На засједању градског Штаба за ванредне ситуације оцијењено је да ради заштите живота људи и материјалних добара треба увести непрестана дежурства и ставити у приправност све расположиве снаге за одбрану од поплава.

У извјештају надлежних служби истакнуто је да највеће проблеме тренутно праве бујичне воде и четири рјечице у Бијељини које пријете да угрозе путеве према Зворнику код Јање и према Брчком у Доњој Чађавици.

Проток Дрине у сталном је порасту, киша пада цијелим горњим током ријеке због чега се очекује и даљи раст водостаја, као и изливање Дрине код Бијељине у подручју викенд насеља у Амајлијама и у Јањи.

У Шековићима ванредно

У општини Шековићи вечерас је проглашено ванредно стање, заплављено је неколико насеља, а у току је евакуација 60 људи, саопштено је из Републичке управе Цивилне заштите.

Ријека Дрињача је у овој општини у 19.00 часова заплавила насеља Ловачко Поље, Жељезник, Срежани, Обарско поље и Коријен – око 300 кућа, а поплавиле су и оранице у Мјесној заједници Жељезник.

Активно је клизиште у Улици Бајска на брду Чекиновац у Костајници, а угрожене су четири куће са помоћним објектима.

Скоро 40 центиметара снијега на брду Кмур

На брду Кмур код Фоче, на коме се налазе телевизијски, радио и телекомуникациони предајници, данас је пало скоро 40 центиметара снијега. На одржавању предајника ангажовани су припадници Оружаних снага БиХ, а један од њих – Мирослав Пљеваљчић послао је Срни фотографије које је данас снимио на Кмуру.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *