Ванредно стање у Келну због Ердоганове посјете

У Келну је данас ванредно стање, слажу се њемачки извјештачи који јављају да је поводом доласка турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана ангажовано 2.000 полицајаца и да је у град катедрале стигло и 15.000 његових обожавалаца, али и 30.000 противника. Медији, поводом доласка Ердогана у њемачку метрополу у Сјеверној Рајни Вестфалији, гдје су многи Турци нашли […]

субота, мај 24, 2014 / 16:48

У Келну је данас ванредно стање, слажу се њемачки извјештачи који јављају да је поводом доласка турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана ангажовано 2.000 полицајаца и да је у град катедрале стигло и 15.000 његових обожавалаца, али и 30.000 противника.

Медији, поводом доласка Ердогана у њемачку метрополу у Сјеверној Рајни Вестфалији, гдје су многи Турци нашли ухљебљење, пишу да њемачки порески обвезници плаћају велики дио цијелог овог догађаја-спектакла и наводе ову посјету као својеврсну провокацију турског премијера.

Само ангажман њемачке полиције данас у Келну кошта око 200.000 евра, тврде упућени и наводе да је официјелни повод Ердоганове посјете десета годишњица од формирања Уније европско-турских демократа која подржава Ердоганову владајућу партију.

Њемачки политичари, међутим, оптужују Ердогана да пребацује турску изборну кампању на њемачко тле и да пред изборе у августу жели у Келну да врбује за гласове око милион и по Турака, који живе у Њемачкој.

У цијелу ову причу укључила се и њемачки канцелар Ангела Меркел која је савјетовала уздржаност Ердогану током посјете Келну.

У Њемачкој су све веће критике јавности и политичара због Ердогана, на кога су се, после рударске трагедије у Соми са бројним мртвим и неприхватљивим потупцима Турске против демонстраната, свалиле многе критике.

Волфганг Бозбах из Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) рекао је да Ердоган доласком у Келн жели да своју изборну борбу пребаци у Њемачку.

"Тешко је подношљиво то да Ердоган, преко великог скупа у Келну, жели да турску изборну борбу пребаци у Њемачку", рекао је Бозбах који је предсједник Одбора за унутрашњу политику њемачког Бундестага.

"У актуелној ситуацији он (Ердоган) требало би да се од "јутра до сутра" бави питањем како је могло доћи до катастрофалне рударске трагедије у Турској", рекао је Бозбах таблоиду "Билд", а медији рачунају да ће се на контрадемонстрацијама у Келну окупити више од 10.000 људи, противника Ердоганове посјете и подсјећају да се 10. августа у Турској одржавају предсједнички избори.

Ердоган, један од највећих критичара њемачке унутрашње, али и спољне политике, приликом својих посјета изазива бројне дискусије и критике и никога не оставља равнодушним.

Он понекад зна да, попут рок-звезде, окупи своје земаљаке и у атмосфери турских застава, музике и чежње за далеком Анадолијом и помијешаном са реалности живота на њемачком тлу говори о малим Турцима који прво треба да уче турски, а онда њемачки језик, о интеграцији као асимилацији о правима и култури…

Меркелова је Ердогана, који важи у Берлину за тешког партнера за разговор, посјетила прошле зиме на Босфору.

За Ердогана се у Њемачкој каже да је захтјеван, тежак партнер за разговор, чији се поступци не могу предвидети, слично, како њемачка страна оцјењује, попут руског предсједника Владимира Путина.

Ердоган је понекад персонификована љубазност, а понекад наступа као нељубазни, агресивни деспот, сматрају њемачки медијски аналитичари, указујући да се Меркелова у Турској трудила да омогући добро расположење и да је чак имала и један мали туристички излет, што ретко чини на својим иностраним путовањима.

Аналитичари оцјењују да када је ријеч о њемачко-турским односима, ту нема видљивих помака ни када је ријеч о"заглављеним" приступним преговорима Турске са ЕУ, ни у питању турске љутње због, наводно, благог става Берлина према курдској забрањеној ПКК партији, непомирљивог става Анкаре према Кипру…

Ердоганови наступи у Њемачкој, гдје га земљаци славе као"поп-звијезду", а њемачки политичари, углавном, критикују, изазивају увек коментаре, независно од Тога шта он предлаже.

А, Ердоган, између осталог, предлаже да мали Турци који живе у Њемачкој прво уче турски, па тек онда њемачки језик, упозорава на пораст непријатељстава према странцима и растућу исламофобију, говори"да" интеграцији и "не" асимилацији, критикује европску политику Меркелове, тражи оснивање турских гимназија…

Аналитичари оцјењују да без обзира на велике разлике у виђењима и мишљењима, ипак, треба да буде наглашено оно што је заједничко- а то су осим интензивне привредне сарадње, изражене у најмање седам милијарди евра њемачких инвестиција у Турској и 350.000 Турака, запослених у тим фирмама.

"Дијелим мишљење да су односи између људи у Њемачкој и Турској, посебно, због великог броја турских грађана или њемачких држављана турског поријекла који овде живе-један важан дио наших билатералних односа", рекла је Меркелова прошле зиме на Босфору. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *