Узаврела египатско-израелска граница

У нападу џихадиста на Синају убијено 13, а рањено седам египатских граничара. Израел саопштио да је уништио једно возило које је покушало да се пробије кроз границу из правца Египта. Убијено око 15 људи. Прекјуче Израел позвао своје грађане да напусте Синај. Маскирани нападачи убили су 13 граничара на граници Египта с појасом Газе и […]

понедељак, август 6, 2012 / 12:55

У нападу џихадиста на Синају убијено 13, а рањено седам египатских граничара. Израел саопштио да је уништио једно возило које је покушало да се пробије кроз границу из правца Египта. Убијено око 15 људи. Прекјуче Израел позвао своје грађане да напусте Синај.

Маскирани нападачи убили су 13 граничара на граници Египта с појасом Газе и Израелом, саопштили су египатски званичници, а Израел јавио да су два возила покушала из Египта да насилно уђу у Изрел и да је притом убијено 15 људи.

Египатска државна телевизија јавила је да су напад код контролног пункта Рафах на уласку у Газу извели исламски екстремисти аутоматским пушкама постављеним на возила. Безбједносни званичници су рекли да је у нападу рањено седам граничара.

Напад се догодио предвече, док су војници имали традиционални објед на крају дневног поста током рамазана.

Један званичник, који је тражио да остане анониман, рекао је да су нападачи отели једно возило прије него што су побјегли.

Предсједник Египа Мохамед Мурси због тог напада сазвао је хитну седницу Војног савјета, а нападнути гранични прелаз Рафах је затворен.

Израел је саопштио да је група милитаната покушала са два возила да се пробије кроз гранични појас између Египта и Израела, јавља Ројтерс.

Једно возило је екслодирало, а друго је отјерао изреелски авион, рекао је војни портпарол Авитал Леибовиц, додајући да је притом убијено око 15 људи.

Прије два дана Израел је апеловао на своје грађане који су отпутовали на Синајско полуострво у Египту да се одмах врате, јер постоје упозорења о могућим нападима на њих.

Упозорења су заснована на информацијама да екстремистичке групе из појаса Газе оперишу у том подручју и планирају да нападну или отму израелске туристе, пренио је АП.

Синај је некада била популарна дестинација за Израелце, али је од пада египатског предсједника Хонсија Мубарака тамо несигурна ситуација, а Израел вјерује да су се тамо убацили оперативаци Ал Каиде.

Израел, такође, оптужује палестинске милитанте из појаса Газе да организују нападе из сусједног Синаја. Упозорење о опасности издала је канцеларија израелског премијера.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *