Утврђени производи и услуге од посебног значаја за становништво

Влада Републике Српске данас је, на 205. редовној сједници, донијела Одлуку којом је утврдила листу производа и услуга од посебног значаја за заштиту стандарда становништва. Према листи производа и услуга од посебног значаја за животни стандард становништва базираће се и израчунавање минималне потрошачке корпе коју врши Републички завод за статистику. На основу листе производа и […]

четвртак, јануар 13, 2011 / 17:19

Влада Републике Српске данас је, на 205. редовној сједници, донијела Одлуку којом је утврдила листу производа и услуга од посебног значаја за заштиту стандарда становништва.

Према листи производа и услуга од посебног значаја за животни стандард становништва базираће се и израчунавање минималне потрошачке корпе коју врши Републички завод за статистику.

На основу листе производа и услуга од посебног значаја за животни стандард становништва, биће донесен правилник којим ће се утврдити обавеза привредних субјеката да достављају обавјештења о цијенама, а на основу чега ће Министарство трговине и туризма дјеловати неопходним мјерама контроле, у складу са законом, наведено се у саопштењу владе РС.

Производи од посебног значаја за заштиту стандарда становништва су: пшенично брашно тип 850 и 500; хљеб од брашна тип 850 и 500; со за људску исхрану; уље сунцокретово за исхрану; свињска маст, маслац, масло и маргарин; све врсте свјежег меса и рибе; кокошија јаја; све врсте свјежег поврћа и воћа; млијеко; шећер кристал; јогурт;  уџбеници за основну школу; лијекови; храна за бебе (замјена за мајчино млијеко); храна за дојенчад и чврста огревна горива (дрво, угаљ).

Услуге од посебног значаја за заштиту стандарда становништва су: услуга испоруке воде; услуга испоруке електричне енергије; телекомуникациона услуга – услуга фиксне телефоније; услуга испоруке топлоте (гријање) и испорука гаса; одвоз отпадака из пословних и стамбених простора (смеће); услуга јавног превоза лица у градском и приградском саобраћају; услуга одвођења отпадних вода (канализација); здравствене услуге и партиципација за дјецу обухваћену предшколским васпитањем и образовањем.

На данашње засиједању, Влада је донијела Одлуку о давању сагласности на План утрошка  средстава за текуће помоћи, са позиције – Суфинансирање социјалних институција, у оквиру Министарства здравља и социјалне заштите, за период 01.01-31.12.2010. годинa, у износу 440.424,00 КМ.

Наведена средства се распоређују на сљедећи начин: 1) Дјечијем дому „Рада Врањешевић“, Бања Лука – 85.000,00 КМ; 2) Дому за дјецу и омладину ометену у развоју Приједор – 95.000,00 КМ; 3) Завод за заштиту женску дјецу и омладину Вишеград – 75.000,00 KM; 4) Социјално-геријатријски центар Бања Лука – 85.000,00 КМ; 5) Дом за пензионере и стара лица Приједор – 60.000,00 КМ; 6) Завод за слијепа и слабовида лица „Будућност“ Дервента – 20.000,00 KM и 7) Дом за пензионере и стара лица Источно Сарајево – 20.424,00 KM.

Средстава су одобрена и Министарству науке и технологије, у износу од 1.885.980,00 КМ, за период 01.01-31.12.2010. година. Ова средства се одобравају за сљедеће позиције: Пројекти и програмске активности у области технологије – 445.980,00 КМ; Пројекти и програмске активности научних институција – 990.000,00 КМ и Помоћи појединцима у области науке – 450.000,00 КМ.

Донесена је Одлука о измјени Одлуке о давању сагласасности на План утрошка средстава, којом се планирана средства распоређују на сљедећи начин: Пројекти и програмске активности Савјета за дјецу Републике Српске – 12.000,00 КМ; Пројекти и програмске активности удружења и организација за афирмацију породице – 6.900,00 КМ; Пројекти и програмске активности Савјета за демографску политику Републике Српске – 9.400,00 КМ; Пројекти и програмске активности за имплементацију Стратегије за развој породице у Републици Српској – 11.000,00 КМ; „Фонд треће и четврто дијете“ – 313.000,00 КМ; Пројекти и програмске активности удружења и организација за афирмацију породице-непрофитне организације – 6.900,00 КМ.

Дата је сагласност МХ "Електропривреда Републике Српске" за закључење уговора о пословно техничкој сарадњи са "Електропривредом Србије",  "Електропривредом Црне Горе",  "Електропривредом БиХ",  и "Електропривредом ХЗ ХБ" за 2011. годину. Закључивање ових уговора је уобичајена пракса која се спроводи сваке године, с циљем несметаног снабдијевања елкетричном енергијом купаца који се налазе у пограничним појасевима.

Овом одлуком, Влада је дала сагласност МХ „Електропривреда Републике Српске“ Матичном предузећу а.д. Требиње за закључење уговора о пословно-техничкој сарадњи са сусједним електропривредама, за 2011. годину, којим се регулишу међусобна испорука електричне енергије на дистрибутивним напонским нивоима ради снабдијевања купаца који се налазе у пограничним појасевима електроенергетских система (због непостојања мреже за директмо напајање), питање обрачуна, фактурисања и плаћања испоручене/преузете електричне енергије, одржавања електроенергетских постројења и објеката на граничним подручјима, повећања капацитета и прикључења нових купаца, као и међусобне испоруке електричне енергије ради оптималног коришћења хидроенергетског потенцијала појединих хидроелектрана у производњи електричне енергије, и друго за 2011. годину, а према предложеном тексту уговора.

Након данашње сједнице биће закључени Уговор о пословно техничкој сарадњи са ЈП „Електропривреда Србије“ Београд; Уговор о пословно техничкој сарадњи са „Електропривредом Црне Горе“ Никшић; Уговор о пословно техничкој сарадњи са ЈП „Електропривреда БиХ“ Сарајево и Уговор о међусобној испоруци електричне енергије на дистрибутивном нивоу са ЈП „Електропривреда ХЗ ХБ“ Мостар.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *