Усвојено продужење Протокола из Кјота

На конференцији Уједињених нација у Дохи у Катару, којој су присуствовали представници готово 200 земаља, усвојено је продужење Протокола из Кјота до 2020. године. Протокол из 1997, којим се регулишу емисије гасова са ефектом стаклене баште за богате земље, истиче ове године. Преговори су се продужили у ноћ, како би били договорени детаљи споразума, пренио […]

недеља, децембар 9, 2012 / 08:10

На конференцији Уједињених нација у Дохи у Катару, којој су присуствовали представници готово 200 земаља, усвојено је продужење Протокола из Кјота до 2020. године.

Протокол из 1997, којим се регулишу емисије гасова са ефектом стаклене баште за богате земље, истиче ове године.

Преговори су се продужили у ноћ, како би били договорени детаљи споразума, пренио је АП.

Споразум ће, међутим, покривати свега око 15 одсто свјетских емисија гасова с ефектом стаклене баште, пошто Јапан, Нови Зеланд, Канада и Русија нису жељеле да буду дио продужења споразума.

САД се никада нису придружиле Протоколу из Кјота, дијелом зато што њиме нису обухваћене Кина и друге државе које одликује брз развој.

Циљ учесница скупа је да 2015. буде усвојен шири споразум који би се примијенио на све државе и ступио на снагу пошто истекне продужење Протокола.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *