Усвојена одлука о референдуму

Посланици Народне скупштине Републике Српске на посебној сједници изгласали су Одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ. Иницијативу да се ова одлука разматра упутио је НСРС 2. јула предсједник Републике Српске Милорад Додик .  Референдумско питање требало би да гласи "Да ли подржавате неуставно и неовлашћено наметање закона од високог представника међународне заједнице […]

среда, јул 15, 2015 / 20:14

Посланици Народне скупштине Републике Српске на посебној сједници изгласали су Одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ. Иницијативу да се ова одлука разматра упутио је НСРС 2. јула предсједник Републике Српске Милорад Додик .

 Референдумско питање требало би да гласи "Да ли подржавате неуставно и неовлашћено наметање закона од високог представника међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на простору Републике Српске?".
Од 76 присутних "ЗА" је гласало 45 посланика, док је 31 био уздржан. Исти број посланика на исти начин гласао је и за два предложена закључка.0 КОМЕНТАРА

 1. Sumnjam da će sve ovo izaći na dobro.Srbija ćuti i ne govori ništa o ovom referendumu.Rusija takođe.Znači jadni narod isturiti na vjetrometinu,jer on je svakako potrošna roba.Gledao sam pomno veći dio rasprave u NSRS.Koliko je tu ostrašćenosti,podaništva,neznanja.Imam dojam kada bi glavni Baja a sada i politička „gromada“ predložio ovima koji ga slijepo slijede da uzmu konopce i povješaju se da bi to neki u svojim diskusijama opravdavali.Neka nam je dragi Bog na pomoći.Ja u ovome ne učestvujem i niko moj.Da bar imamo neke šanse u svemu ovome.Svi protiv nas a mi se kur…o i prkosimo.Većina ovih što se sada prse i urliču biće prvi spremni da zbrišu u majčicu Srbiju.

 2. Da ce biti rata,nesto ne vjerujem.Gdje strane banke i kapital caruju tu nema rata.Mi smo vec pod njihovom „šapom“odavno.
  Problem je sto ovakve avanture mogu citav prostor RS-a pa i BiH odvesti u totalnu izolaciju.
  Ipak se nadam da referenduma nece ni biti,pokusaj zastrasivanja EU da bi se dobio kakav kredit…To im je najpotrebnije,za sad

 3. Zajebane odluke se donose na +40 i u sezoni godišnjih odmora. Reakcije su minimalne. Narod i elita se zaboljaju drugim stvarima.

  Zašto referendum? Referendum kao instrument direktne demokratije, potreban je. Politički pritisci redovno zamute i iskrive realnu sliku stvari po pitanju volje naroda.

  Zašto sud? Najozbiljnija je prijetnja opstanku Srpske. Nije teško zamisliti scenario po kome taj isti sud po osnovu tužbi za naknadu materijalne i nematerijalne ratne štete i nanesene duševne boli blokira sve entitetske račune. U pitanju su stotine miliona. U pitanju su milijarde. Gore od toga su samo NATO avioni natovareni osiromašenim uranijumom.

 4. Референдум је народно право.

  Међутим, Додик је направио велику тактичку грешку у тајмингу.
  Политичке поене које је су добили Срби Вучићевом моралном побједом у Сребреници Додик губи тако што фокус интересовања скреће на референдум, умјесто да ову шансу око Сребренице искористи управо за притисак на Суд и Тужилаштво БиХ да коначно крене и оконча процесе Орић, Дудаковић итд…

  Сада кад је одлука донијета, не треба даље заоштравати и треба стати на лопту. Нека одлуке, али референдум треба одгодити.

  И опозиција која се, по мом мишљењу, одговорније односила по овом питању него власт, треба да се издигне изнад политиканства скупљања јефтиних политичких поена и да државнички са влашћу нађе компромисиза кога ће сви стати.

  О овоме не смију главну ријеч водити циркусанти типа Михаљице, Ковача, Говедарице, Бореновића. Ово је озбиљно питање за озбиљне њуде Чавића, Додика, Иванића.

 5. Tajming je pažljivo odabran. Pitanje je grozno sročeno ali tajmingu ne mogu naći zamjerke.

  Ne vidim da je ovo refenredum zbog Orića i Dudakovića. Većeg je značaja. Ovo je referendum za referendum, za uvođenje tog instrumenta demokratije u našu političku praksu.

 6. Симо П. Ороз, 16.07.2015. 08:37:09

  Потпуно се слажем… Када би Миле могао да стави на стрну свој понос и позове Иванића и Чавића на договор око референдума…
  Такође би било нужно да ова двојица направе „договор“ са Милом и коначно „пусте низ воду“ Босића, Пандуревићку и оног „фуј“ Тадића…

 7. симо,

  ти на други начин описа већину мог коментара прије пар дана.

  О тајмингу се слажем такође са тобом, међутим већ је била најављена сједница прије него су напали Вучића.

  Да су тај приједлог повукли неки би рекли да су им то странци наредили, зар не?

  Него да те питам?

  Како то да је сад Иванић добар, кад ја написах прије једно мјесец да је мудар и да тренутно веома одмјерено води политику, ти ми даде неку јавну опомену?

  Немој ово узимати срцу, ово написах тек толико да неко(и)други види колико се одговорно и размуно размишља, колико ЗОРА и Лазаревић познају стање.

  еx,

  веома добар закључак по питању ратних оштета.

  Нисмо ми ни свјесни шта ће те одшете произвести, управо се ту ради о милијардама.

  Све су то криве досадашње власти.

  За оволики број одузетих надлежности од Српске кроз одлуке незаконитог протектора које су кукавице и лихвари потврдили у Сарајеву(некад сви, некад само посланици владајућих у том моменту)могли смо добити милијарде за узврат,поништити, или неусвојити све лоше Законе по тим одлукама,ријешити реституцију и на други начин ријешити одштете, привести правди све појединце у сва три народа по питању злочина и криминала, могли смо……

  Могли смо дакле имати стабилан политички и привредни систем, те ријешене међунационалне односе.

  Значи могли смо чак утицати да пресуда о тзв.геноциду у Сребреници не буде донесена, односно да се у договору конститутивних народа и међусобном уважавању повуче тужба против Србије по којој је и донесена правно неутемељена пресуда политичког Суда у Хагу.

  Политика је то, све је то могла бити ствар реалног договора и пристанка муслиманске стране, ми смо се почели супростављати прије осам година,(и то је нешто) до тада смо изгубили побројане адуте, до тада су већ све надлежности пренесене.

  Зато сад кусамо питу од гована,све је ово и даље политичка игра, жао ми је што један човјек увијек надигра све остале,што немамо искрени консензус око виталних питања, што немамо сад владу националног јединства, што немамо……?

  О чему ја причам, једноставно је то објаснити, доказ што није тако су недорасли политичари опозиције, између осталог по питању овог референдума, част изузецима.

  Да сам ја био на мјесту Босића прихватио би ову наметнуту игру и до јесени оборио ову владу, или би приморао Додика да мандат да некоме ко ће саставити владу националног јединства.

  Не мислим да би Иванић и Чавић одбили Босића да је рекао:

  „Хајде да прихватимо референдум, да их израфаламо због тога и тога у току скупштине која се уживо преноси, да кроз расправу наметнемо наше теме као приоритет, подржавајући као национално одговорни људи референдум кога ће бити, или га неће бити, зависи од више фактора.“

  Још увијек је могуће наведене циљеве постићи најдаље до касне јесени,наравно да им је сад много теже теже без свјеже крви, због тога што ће „уздржане“ медији подерати као Бакирове и менторске слуге.

  Ипак имају ту људи и снаге компромиса,људи који воде национално одговорне политике са јасном идејом како даље?

  Имају снаге које то могу, најприје Стевандић, Лазаревић и Бањац, до опозиције је запело јер сам сигуран да је и власт свјесна да дугорочно вријеме ради против њих и што је најгоре, против Републике Српске.

  Значи влада националног јединства по врло честим порукама из кабинета предсједника Републике Српске није упитна, упитне су по мени ствари које се морају договорити због националне безбједности у овим тешким околностима.

  Свако ту треба да прогута по коју горку пилулу да би сачувао Републику Српску, па ако треба и своју гузицу, наравно част поштеним људима, односно изузецима у политичком животу Српске.

  Знам ја да ће странци прихватити као чињеницу, то поздравити и притиснути оправдано другу страну, да се окренемо искреном поштовању, узајамном признању и послу, наравно у Српској првој правој послератној обнови.

 8. ribar, 16.07.2015. 14:04:19

  “Него да те питам?
  Како то да је сад Иванић добар, кад ја написах прије једно мјесец да је мудар и да тренутно веома одмјерено води политику, ти ми даде неку јавну опомену?“

  Прије једно мјесец дана давао је сасвим другачије изјаве. Ја сам га похвалио само због става око актулених дешавања око Сребренице.

  Он је недавно добио двије озбиљне критике.
  Од предсједника Србије и од Симе Ороза.
  Те критике су позитивно утицале на њега и мени не преостаје ништа друго него да тај његов напредак похвалим.

  Е сад, да ли су Томине или моје критике имале више утицаја, најмање је важно. Битно је да се он поправио и да се треба још додатно поправити (у преводу – одјебати СДС).

 9. Што више разумијем овај наш вишепартијски систем, све сам више сигуран да Српском у наредних десет година треба да влада једна идеја, ако треба и једна партија, али са максималном слободом говора и одговорности за изговорену лаж и клевету, поготово на позивање на међунационалну нетрпељивост.

  Пошто није тако, нити ће бити, остају на мапи партије које су развластиле и опљачкале Републику Српску.

  Сад је питање како даље, ја кажем влада националног јединства од јесени, да сам на мјесту предсједника Републике Српске и предсједника тренутно најјаче партије у Српској, па ко неће, онда је стварно издајник, то мислим и одговорно тврдим.

  Да сам предсједник најјаче партије у Српској не бих због интереса Српске и народа уништавао СДС, ма колико тренутно били уздрмани и дезорјентисани.

  Да сам на мјесту предсједника СДС-а водио би дијаметрално супротну политику и под хитно истурио Соњу Караџић као главног човјека у медијима.

  Нешто слично што су урадили са Стевандићем и Бањцом,наравно, уз поштовање паметне даме да и њу својом љубомором и сујетом не отјерају и тиме себи мртвачки ковчег као партија за сва времена обезбједе.

  Да сам мандатар никад не бих избјегао СДС у влади националног спаса, али нити ћу ја бити мандатар, нити ће бити владе националног јединства са јасним националним консензусом и авангардним програмом,нити ћемо ући у мирну политичку луку, зар не мој Симо?

  П.С.Што се тиче Иванића, ти кажеш да је својим изјавама то заслужио, ја сам писао да знам да неће издати кад буде густо, прилика прави државника и национално одговорног човјека, то је Иванић потврдио.

  Ићи ће ово опет на добро, ако Бог да.

  Имамо ми још јаких људи поред Иванића и Додика, ево Стевандић се намеће, ту је Радојичић,Бањац, Говедарица кад му плућа ослободе партијске стеге,намеће се Караџићка што је добро за СДС ако буду знали,имамо страшно одмјереног Павића, па и Лазаревића са идејом зелених,али веома национално одговорних, ако Бог да.

  Поздрав

 10. Добро,штаћемо дан после референдума?

  Које ће државе подржати референдум?

  Ко су нам савезници у свијету и на кога можемо рачунати у случају фрке?

  Симо П. Ороз, 16.07.2015. 08:37:09

  Слажем се са твојим коментаром!!!

 11. Defetizam međ Srbljem.

  Šta će biti dan posle referenduma? Neće biti ništa. Ništa. Referendumsko pitanje je tako skrojeno da nikome ne stvara obavezu. Kakve ima veze podržava li narod ili narod ne podržava odluke suda? Prvi referednum u Srpskoj sračunato je sveden na plebiscit.

 12. Rudonja opet igra bolesne igre – treba jasno kazati da li je rezultat “referenduma“ obavezujući ili ne i da li će se nakon rezultata isti morati iznova,ne samo formalno, potvrđivati u tzv. Narodnoj skupštini.

  U svakom slučaju je u pitanju plebiscit – ustavni sud; proces zaštite nacionalnih interesa; visoki predstavnik; mafijaši na vlasti; vlast instalirana od MZ – sve su to instance koje bilo koji referendum čine plebiscitom…

 13. Стари шверцер је одржао ријеч тек нешто јаче од 24 часа. Данас је код Вучка подвио реп: „Република Српска је спремна да разговара о суду и тужилаштву. Уколико се не деси договор, остајемо при референдуму“, рекао је Додик.“
  http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1980419/%22%D0%9D%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%B6%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D1%83+%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D1%83+%D0%B8+%D0%91%D0%B8%D0%A5%22.html

  Значи, опет ће да разговара а референдум је већ довео у питање.

 14. Че Гевара, 17.07.2015. 14:05:11 [153010]

  Šta će ti referendum ako se Orić i Orići procesuiraju i osude u skladu zločina koje su počenili. To je cilj.

 15. Bajrambarećula svim bosancima islamske vjeroispovijesti ….
  Kad već ne zna to objavit frontal a pogotovo cestitat, a ni frontalovci koji bi da zive sa Bosnjacima …

  Jel to Srpska nije Bosanska ?…

 16. lsaša, 19.07.2015. 17:23:26
  Jok na svadbi suB-)B-)B-)B-)B-)B-)Čudi me da nisu zvali i ribara ako je po zaslugama tamo mu je mjestoB-)B-)B-)
  Šalim se prije će biti da ih je gromada izbacila iz kolosijeka naglim promjenama smjera i brzine kretanja taman su Simo eks i ekipa napisali nekolike ode referendumu kad ono nema referendumaB-)B-)B-)B-)
  Baš me zanima jel ko imo petlju naručiti Guzonjinog sinaB-)B-)B-)B-)B-)B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *