Усвојен ребаланс буџета Српске

Скупштина је након дводневне расправе усвојила ребаланс буџета. Износи милијарду 810 милиона марака. Тиме је Српска испунила и услов за добијање кредитног аранжмана ММФ-а који за наредне три године за БиХ износи 410 милиона евра. Народна скупштина Републике Српске усвојила је вечерас по хитном поступку ребаланс буџета Српске за 2012. годину, који предвиђа смањење оквира […]

среда, септембар 5, 2012 / 19:38

Скупштина је након дводневне расправе усвојила ребаланс буџета. Износи милијарду 810 милиона марака. Тиме је Српска испунила и услов за добијање кредитног аранжмана ММФ-а који за наредне три године за БиХ износи 410 милиона евра.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је вечерас по хитном поступку ребаланс буџета Српске за 2012. годину, који предвиђа смањење оквира буџета са 1,825 на 1,810 милијарди, односно за 15 милиона КМ. Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија нагласио је да је суштина ребаланса да нема смањења било каквих права када је ријеч о личним примањима, без обзира да ли је ријеч о платама, инвалиднинама или неким другим социјалним правима било којег грађанина Српске.

Тегелтија је рекао да је разлог за доношење ребаланса буџета Српске за 2012. годину по хитном поступку обезбјеђење услова за реализацију обавеза из Писма намјера БиХ према Међународном монетарном фонду.

Он је навео да укупан Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за 2012. годину износи 1,810 милијарди КМ, од чега се 1,445 милијарди КМ односи на домаћу буџетску потрошњу, а 364,7 милиона КМ за осталу буџетску потрошњу.

По хитном поступку усвојен је Закон о измјени Закона о извршењу буџета за 2012. годину, којим се обезбјеђује начин извршења ребаланса буџета Српске за ову годину, а овим законом средства се распоређују у укупном износу од 1.810.000.000 КМ.

У Народној скупштини Републике Српске по хитном поступку усвојена је Одлука о прихватању задужења Српске према ММф-у по четвртом стендбај-аранжману за БиХ у укупном износу од 410 милиона евра, од чега Српској треба да припадне једна трећина укупно одобреног износа средстава или 136,6 милиона евра.

Тегелтија је рекао да су ова средства намијењена за подршку буџетима у Српској и БиХ, с циљем ублажавања ефеката свјетске економске кризе, очувања континуитета аранжмана валутног одбора, одржавања фискалне дисциплине и унапређења реформе јавног сектора, очувања стабилности финансијског сектора и побољшања пословног окружења.

Он је напоменуо да ММф одобрава кредит БиХ на период од пет година, од чега је грејс период три године, који је урачунат у период отплате, те додао да је каматна стопа коју одређује ММф промјењива и тренутно износи 1,08 одсто, док ће се исплата вршити у осам једнаких кварталних рата.

По хитном поступку усвојен је и Закон о измјенама закона о високом образовању којим се студентима продужава рок права преноса два предмета у наредну годину студија, односно највише 15 ЕЦТС бодова, почев од академске 2012/2013. године.

Овим законом омогућено је студентима уписаним на дипломске и постдипломске студије у складу са одредбама Закона о универзитету продужетак студија за још једну годину по старим наставним плановима и програмима.

Чланом три закона продужен је рок за пријаву докторских дисертација и звања доктора наука до 30. септембра 2017. године, наводи се у образложењу овог приједлога закона.
Прихваћен је закључак Клуба посланика СНСД-а којим Народна скупштина задужује Владу, односно ресорно министарство, да што хитније изврши измјене Правилника о саставу и начину рада комисије за информисање и признавање докумената у области високог образовања.

Овим закључком ће се омогућити да грађани Брчко дистрикта који имају држављанство Републике Српске могу под једнаким условима извршити признавање страних високошколских установа.

Након што је апсолвиран дневни ред скупштинског засједања окончана је десета посебна сједница Народне скупштине Српске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *