Уставни суд РС: Прихватљив захтјев Бошњака о гробљима

Вијеће Уставног суда Републике Српске за заштиту виталног интереса одлучило је данас да је прихватљив захтјев Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа РС за утврђивање повреде виталног националног интереса бошњачког народа у Закону о гробљима и погребној дјелатности, који је Народна скупштина изгласала на сједници одржаној 13. децембра ове године. Предмет одлучивања Вијећа било […]

понедељак, март 4, 2013 / 14:48

Вијеће Уставног суда Републике Српске за заштиту виталног интереса одлучило је данас да је прихватљив захтјев Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа РС за утврђивање повреде виталног националног интереса бошњачког народа у Закону о гробљима и погребној дјелатности, који је Народна скупштина изгласала на сједници одржаној 13. децембра ове године.

Предмет одлучивања Вијећа било је питање прихватљивости наведеног захтјева, односно постојање услова за мериторно расправљање и одлучивање о питању да ли је оспореним законом повријеђен витални интерес бошњачког народа.

Клуб делегата бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске сматра да је у конкретном случају, доношењем предметног Закона од ентитетског парламента, повријеђен витални интерес тог народа који се односи на "образовање, вјероистачка, језик, његовање културе, традиције и културног насљеђа“.

Повреду овог виталног интереса Клуб бошњачког народа види, између осталог, у томе што поједине одредбе оспореног Закона доводе у питање права вјерских заједница, па тако и Исламске заједнице, на управљање, располагање и прописивање права, начина укопа умрлих чланова заједнице у гробљима вјерских заједница, као посебних гробаља која су у њиховом власништву.

Такође, повреда се, према ставу овога клуба, очитује и у томе што је појединим одредбама оспореног Закона предвиђена могућност да се простор гробља користи за друге намјене, односно да се врши измјештање гробаља, што за вјерска гробља није прихватљиво, с обзиром да она имају трајну вриједност и представљају дио културног наслијеђа одређеног народа.

Одлучујући о прихватљивости захтјева у односу на оспорени Закон, Вијеће је утврдило да је у конкретном случају проведена предвиђена процедура, као и да су испуњене остале процесне претпоставке за прихватљивост захтјева.

Вијеће ће мериторну одлуку о захтјеву донијети 27. марта ове године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *