Уставни суд Кувајта поништио изборе

Кувајтски уставни суд пресудио је данас да је парламент изабран неуставно и вратио стари састав скупштине. Одлуком суда је враћен сазив из 2009. који се сматра либералнијим, али и који је више подржавао владу. Одлука Уставног суда је услиједила неколико дана пошто је влада прекинула сједницу парламента на мјесец дана због спора с опозицијом предвођеном […]

четвртак, јун 21, 2012 / 10:28

Кувајтски уставни суд пресудио је данас да је парламент изабран неуставно и вратио стари састав скупштине.

Одлуком суда је враћен сазив из 2009. који се сматра либералнијим, али и који је више подржавао владу.

Одлука Уставног суда је услиједила неколико дана пошто је влада прекинула сједницу парламента на мјесец дана због спора с опозицијом предвођеном исламистима који траже већа права у одлучивању.

Новинска агенција КУНА јавила је да је уставни суд поништо гласање од 2. фебруара јер је кувајтски лидер Шеик Сабах Ал Ахмад Ал Сабах уредбу о изборима издао пошто је влада поднијела оставку.

Прелезна влада је именована прије но што је уредба издата, али је уставни суд одлучио да је то недовољно и поништио изборе.

У Кувајту су нарасле тензије после избора на којима је опозиција преузела контролу над парламентом. Исламисти су тражили оставку два министра, а опозициони блок је на основу избора инсистирао да добије више од пола мјеста у влади с 15 чланова.

Опозициони посланик Мусалам Ал-Барак је за агенцију КУНА навео да одлука уставног суда представља "напад на избор народа", док се испред парламента окупило око 400 демонстраната.

На мирном протесту због одлуке уставног суда, демонстранти су тражили законе који би омогућили образовање политичких странака, реформе изборног законодавства и да умјесто премијера Шеика Џабера Ал Хамада Ал Сабаха на чело владе дође особа која није повезана с краљевском породицом.

У близини се на контра-демонстрацијама окупило око 100 људи који су критиковали посланике распуштеног састава да су исувише времена посвећивали моралним питањима, попут правила одјевања за жене, умјесто мјерама за привредни развој.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *