Уставни суд БиХ одбио апелацију Српске: Војна имовина се може књижити на државу

Уставни суд БиХ је на последњој сједници донио одлуку којом је одбијена апелација Правобранилаштва Републике Српске, као вид жалбе на ранију одлуку Суда БиХ којом је наложено да се војна имовина у Хан Пијеску укњижи на БиХ.

среда, август 16, 2017 / 10:11

Правобранилаштво РС у септембру 2016. године је уложило апелацију Уставном суду БиХ и затражило одгађање извршења Одлуке Апелационог вијећа Суда БиХ којом је наложено да војна имовина у Хан Пијеску (објекат Велики Жеп) буде укњижена на БиХ.

Одлука Апелационог вијећа БиХ је коначна и извршна. Ово значи да је, по принципу прецендентног права, могуће сву војну – државну имовину књижити на државу Босну и Херцеговину, односно за потребе Оружаних снага БиХ.

“Очекујемо да ће Предсједништво БиХ, као врховни командант Оружаних снага хитно обавијести генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да су се стекли услови за активацију МАП-а за БиХ”, казао је Амер Јерлагић, предсједник СБиХ.

На овај начин испуњен је и последњи Талински услов из 2009. године.

У Талину је прије осам година одобрена активација МАП, акционог плана за чланство у НАТО.26 КОМЕНТАРА

 1. Uknjizicete al malo morgen .
  Kao prvo krsi se daytonski mirovni sporazum a kao drugo geodetska uprava RS bi uknjizbom prekrsila sam Ustav RS .
  A i kao 3. Ovo ce biti i 95. Odluka usta (š)kog suda koja nece biti ispostovana i nikom nista.
  ;-))

 2. Која је то власт од 96 до данас водила рачуна о интересима РС? Укњижиће они и оно што им не треба. Зашто 2005. године, кад се припремао и доносио Закон о одбрани и Закон о ОС БиХ, нијесу Чавић, Додик, Станковић (несрећни мин.одбране РС) Букеловић, Иванић и ини “српски вождови“ предузели мјере да се у Закону о одбрани БиХ, на начин који је у интересу РС, уреде питања покретне и непокретне имовина и архиве. Болио је к. њих за ове проблеме. Сада је касно вадити кестење из ватре. Одоше локације српске да се књиже на нивоу БиХ, а наше харамбаше су већ једном ногом у злочиначкој организацији која се зове НАТО, само треба мало сачекати.

 3. Todore, isto kao u dobra stara vremena kada Srbalji trazise i dobise vazalske pozicije kod Sultana, tako ce Srbalji i pod NATO zastavu.Nemoj da se zalis, nego spremaj sinove za sluzbu kod novoga Cara.

   1. Insinuacije,etiketiranja ,podmetanja…radi nekog cilja,u tvom slucaju lizanja one stvari sefu,su tvoj zanat.Ti cak i nemas ideologiju.Da si barem SS-ovac vise bi te razumio.Tvoj sef koketira sa SS-ovcima a ti samo umanjujes nastalu stetu kod naroda.

    Bio sam 4 sedmice na zasluzenom odmoru u nasoj republici.Pripremam reportazu o svojim zapazanjima.Mozda je Frontal i objavi.

    ps.ako ikad promjenim nick,obavjesticu svoje sugovornike o tome.Ne radim nista zbog cega bi se stidio svojih poznanika i komsija(kao ti).Kritikujem vlast,s razlogom…
    Lazove

 4. Ономад, прије 5-6 година на Фронталу се водила полемика око НАТО. Било је то вријеме када су се Србенде ложиле на БРИКС (данас само на Р).

  Поставио сам тада логична питања на која још нисам добио одговоре ни од једне партије нити једног коментатора.

  Елем, све парламентарне партије из РС су сагласне да БиХ треба бити чланица ЕУ.

  Моје питање је било како је могуће да Њемачку, Француску, Италију, Шпанију… сматрамо (не)пријатељским земљама, иако су чланице нама непријатељског НАТО, а истовремено желимо са тим државама ући у економску и политичку унију.

  Нема ни једне земље која је постала чланица ЕУ, а да претходно није постала чланица НАТО.

  С обзиром да немам намјеру да понављам ту причу, а знам да ће незналице одмах скочити и рећи да су Аустрија и Шведска постале чланице ЕУ, а да претходно нису постале чланице НАТО.

  Ако би било коме пало на памет да постави то питање, ево и одговора. Аустрија и Шведска су војно неутралне земље чија је неутралност међународно потврђена.

  Као што међународно право не признаје самопроглашене државе, тако међународно право не признаје ни самопроглашену неутралност.

  Србија и БиХ могу прогласити војну неутралност, али је то мртво слово на папиру ако се то не ругулише неким међународнм ћагетом.

  Нема ту пуно мудровања. Ако си за ЕУ, онда је природно да пријатељске земље у чију унију желимо ући помогнемо и војно јер те евро-вриједности треба и бранити.

  Уколико су нам те земље непријатељи који курац тражимо било какву сарадњу са њима?

  Ајд’ да видимо има ли ко одговор…

  1. Симо, ЕУ је пројект Хитлерових министара, то је истина. Шта ћемо ми у ЕУ кад нас тамо не ј. и кад су нам тамо сви непријатељи. Основина Рим, Беч, Берлин и Лондон је била и остала антисрпска. Ми немамо паметне, добре, поштене и национално орјентисане државнике, да нас воде како Бог милује и како захтијевају интереси српског народа. Јеби га, шта ћемо.Остало нам је само да читамо највећег српског пјесника П.П.Његоша и да се питамо су чим ћемо изаћ пред Милоша и пред друге српске витезове…Или да слушамо Рајка како из нових фресака стара туга веје, није све пропало кад пропало све је.Срби су увијек на раскрсници, а сада су у каљуги и никад из ње се неће ископрцати. Ја не разумијем ништа, па се неук питам, како то да Русија није признала независност КиМ, како то да нам помогоше да не прође погана декларација коју је планирао смрдљиви Лондон о геноциду у Сребреници, као нам помогоше око српских светиња са КиМ да не уђу на у листу УНЕСКО као шиптарска културна баштина, што их молимо да КИМ не уђе у Интерпол, како јуче бијаху против укидања УМНИКА. Како то да нас нису ника бомбардовали чак ни 1944, а савезници на спобише као зечеве и 44 и 95 и 99 и још осироомашеним уранијумом, шта би тек било да није осиромашен? Ми опет с њима. Луди Срби, па ето ти.

   1. Симо П. Ороз
    17. августа 2017. у 11:19

    “С обзиром да немам намјеру да понављам ту причу, а знам да ће незналице одмах скочити и рећи да су Аустрија и Шведска постале чланице ЕУ, а да претходно нису постале чланице НАТО.

    Ако би било коме пало на памет да постави то питање, ево и одговора. Аустрија и Шведска су војно неутралне земље чија је неутралност међународно потврђена.“

    Сада нека неко каже да нисам пророк.
    Унапријед сам погодио да ће се неко ухватити за Аустрију.

   2. Сјеверна Ирска је дио Уједињеног краљевства које је послије САД најзначајнија чланица НАТО.

    Ето колико ти знаш!?

 5. Симо, хајде да се сложимо да си то писао, али бих волио прво одговор на мој коментар на текст Борислава Радовановића, текст на коме сам писао о придруживању НАТО, па кад добијем одговор, искрено ћу ти одговорити на твој коментар.

  1. Лако ћемо ми о твом тексту. али Радовановић није одговорио на моје аргумете гледе његовог залагања да грађани БиХ одлучују о питањима која се тичу РС.

 6. Да поједноставим питање:

  Како је могуће да потписивање политичког и економског уговора који склапамо са земљама ЕУ (учлањење у ЕУ) има третман склапања уговора са пријатељским земљама, а склапање војног уговора са тим истим земљама би било третирано као народна и државна издаја непријатељу?

  Како је могуће да нам једне те исте земље истовремено могу бити и пријатељи и непријатељи?

 7. Netačno je da moramo imati neki poseban stav o NATO. Naša situacija nije ili/ili – ili ćemo u NATO ili ćemo protiv njih. Velike riječi na ovu temu me neodoljivo podsjećaju na priču o 3. svjetskom ratu iz Tri karte za Holivud.

  Zapravo svaka zemlja ispred sebe ima 3 opcije:
  1. Uključenje u neku vojnu alijansu.
  2. Vojna neutralnost
  3. Demilitarizacija.

  NATO će Srpsku koštati 200 miliona maraka godišnje. OSBiH nas trenutno koštaju manje. Ukoliko se odlučimo za demilitarizaciju – tih 200 miliona je mašala kapital.

  1. Војна неутралност се добија на основу неког међународног уговора.
   Самопроглашена војна неутралност у међународном праву вриједи као и саморпглашена државност.

   Причамо како је Србија неутрална, а на њеној територији имамо и руске (Ниш) и америчке (Урошевац) војне базе, а ускоро у Шумадији и Поморављу имамо НАТО војне вјежбе.
   Доста је лагања о неутралности!!!

   1. Ne znam baš da stvari sa vojnom neutralnošću tako idu. Prvi korak bi valjda bio da zemlja proglasi neutralnost pa da se nakon toga potpisuju ugovori.

 8. Netačno je da moramo imati neki poseban stav o NATO. Naša situacija nije ili/ili – ili ćemo u NATO ili necemo u NATO.

  Zapravo svaka zemlja ispred sebe ima 3 opcije:
  1. Uključenje u neku vojnu alijansu.
  2. Vojna neutralnost
  3. Demilitarizacija.

  NATO će Srpsku koštati 200 miliona maraka godišnje. Cijelu BIH NATO ce kostati 650-700 miliona. OSBiH nas trenutno koštaju manje. Ukoliko se odlučimo za demilitarizaciju – tih 200 miliona je mašala kapital.

  1. Нормално је да има када је његов буразер главни финансијер СДС-а, а увијек је било вежи коња ђе ти газда каже.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *