Уставни суд БиХ: Нема повреде виталног националног интереса Бошњака

Уставни суд БиХ оцијенио је на данашњој хитној сједници да потврда одлуке предсједавајућег Савјета министара БиХ Вјекослава Беванде о смјени министара из СДА није деструктивна по витални национални интерес Бошњака. Регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан рекао да је одлука Уставног суда од данас обавезујућа и да се процедура смјене министара СДА може провести у […]

петак, август 24, 2012 / 16:45

Уставни суд БиХ оцијенио је на данашњој хитној сједници да потврда одлуке предсједавајућег Савјета министара БиХ Вјекослава Беванде о смјени министара из СДА није деструктивна по витални национални интерес Бошњака.

Регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан рекао да је одлука Уставног суда од данас обавезујућа и да се процедура смјене министара СДА може провести у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Мијан је навео да ће одлука у наредних дан-два бити објављена на интернет страници Уставног суда и достављена свим заинтересованим странама.

Он је појаснио да ће одлука на интернет страници бити представљена комплетно и да ће укључивати садржај одлуке и њено образложење.

Већина делегата /три из СДА/ у Клубу бошњачког народа на претпосљедњој сједници Дома народа, 19. јула, доставили су изјаву да је поступак разрјешења у Савјету министара БиХ штетан по витални национални интерес Бошњака, а након што Колегијум Дома као комисија није постигао сагласност о овом питању случај је завршио пред Уставним судом БиХ.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда донио је раније одлуку о смјени министара безбједности и одбране Садика Ахметовића и Мухамеда Ибрахимовића, те замјеника министра финансија и трезора Фуада Касумовића, сви из СДА.

Он је рекао раније да је одлука о смјени министара из СДА резултат политичког размимоилажења и да политика коју заступају смијењени министри нема подршку већине у парламенту.

О. Тадић: Српски делегати нису повриједили витални национални интерес ниједног народа

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Огњен Тадић сматра да је одлука Уставног суда БиХ да смјена министара из СДА није деструктивна по витални национални интерес Бошњака јасан доказ да српски делегати у Дому народа нису повриједили витални национални интерес било ког конститутивног народа.

"Да смо и у једном моменту посумњали да вријеђамо неки национални интерес, поготово витални, ми не би никада гласали за такву процедуру и самим тим се не би довели у овакву ситуацију", рекао је Тадић Срни.

Према његовим ријечима, сада је на предсједавајућем Савјета министара БиХ Вјекославу Беванди да уочи догађаје који су се у међувремену дешавали од протекле сједнице Дома народа до данас и процијени да ли остаје при своме захтјеву или га мијења.

"Тек након тога постоје услови да се делегати у Дому народа опредјељују даље и о самој расправи, али и приликом одлучивања о његовом захтјеву да буду смјењени представници СДА у Савјету министара БиХ", истакао је Тадић.

Одговарајући на питање да ли очекује нове потезе СДА након одлуке Уставног суда БиХ, Тадић каже да је то криза која постоји у Федерацији БиХ и представници из Републике Српске не баве се њеном анализом на начин који би их довео у активну позицију.

"Ми посматрамо шта се дешава и реагујемо у складу са принципом да саме федералне странке опредјељују изглед тог дијеле извршне власти који им припада", рекао је Тадић, који је и потпредсједник СДС-а.

Вегар: СДА ће блокирати смјену својих министара

Одлука Уставног суда БиХ да смјеном министара из СДА није повређен витални национални интерес Бошњака и да се Дом народа парламента БиХ може изјашњавати о томе неће зауставити СДА да блокира ове смјене у Савјету министара БиХ, изјавио је Срни портпарол ХДЗ-а 1990 Весо Вегар.

Вегар је рекао да ће СДА, без обзира на одлуку која је и била очекивана, наставити да се бори до краја.

"Процедура је сада таква да ће се ићи на гласање о смјенама у Дому народа. Како ће ко гласати то можемо само да претпоставимо. Нисмо сигурни да ће се гласати онако како се гласало прошли пут", истакао је Вегар.

Мајкић: Очекивана одлука

Одлука Уставног суда БиХ да смјена министара из СДА није деструктивна по витални национални интерес Бошњака је за СНСД очекивана, изјавила је Срни посланик СНСД у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић.

"Повреде виталног националног интереса не може бити ако једна политичка опција смијени другу политичку опцију и замијени је унутар Савјета министара", рекла је Мајкићева.

Она, међутим, оцјењује да се политичка ситуација у међувремену усложњава захтјевом за смјену министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије.

"Дошло се у пат позицију о којој ће се, вјероватно, расправљати тек након завршетка локалних избора“, рекла је Мајкићева.

Према њеним ријечима, тада ће се тек „усијање од страха за изборне резултате унутар Федерације и бошњачких политичких партија свести на минимум" што ће омогућити рационалније размишљање о свему.

„Политичке партије из Републике Српске чекају договор у Федерацији, да се види ко представља опозицију у том ентитету. Ништа не зависи од нас, тако да ћемо сачекати договор“, рекла је Мајкићева.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *