Усорац: Пољопривредницима се десио смак свијета

За пољопривреднике у Републици Српској ова година је била једна од најтежих и требаће најмање 10 година да се опораве, оцијенио је Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС. Све штете које су донијеле временске неприлике у 2012, али и недовољна реакција власти да заштите домаћу производњу, Усорац је упоредио са смаком свијета и казао […]

уторак, децембар 25, 2012 / 14:03

За пољопривреднике у Републици Српској ова година је била једна од најтежих и требаће најмање 10 година да се опораве, оцијенио је Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС.

Све штете које су донијеле временске неприлике у 2012, али и недовољна реакција власти да заштите домаћу производњу, Усорац је упоредио са смаком свијета и казао да га је аграр већ доживио.

"У задњих сто година десила се једна од најгорих година. За нас је ова година, у којој је био најављен смак свијета, управо била таква. Претпрјели смо такве штете да нам треба најмање 10 година да се опоравимо", упозорио је он.

Ратарима нису ишле наруку временске прилике, јер су 2012. обиљежиле велике хладноће и снијег, а затим и суша, подсјећа предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС и констатује да су додатни проблем изазвали и представници власти на нивоу БиХ и у самој РС због неиспуњавања обавеза према пољопривредницима.

"Држава БиХ нас је продала Европи и прије уласка у Европску унију. Не штити нашу производњу у овако тешким условима. Преварили су нас и за ‘плави дизел’, нису нам исплатили субвенције за осам мјесеци, тако да горе бити не може", разочаран је Усорац.
Он критикује надлежне представнике власти, јер, каже, не раде довољно на заштити домаћих пољопривредника.

"Они нас воде у смак свијета, који ће се у БиХ десити и без Божије воље", додаје Усорац.
Истичући да је пољопривреда једини сектор који сада још и ради у БиХ, упозорава да ће без потребне реакције власти и она "пасти".

"Морамо се борити да не дођемо у ситуацију у коју су дошли синдикати, да морају изводити државне службенике на протесте. Замислите да и ми изведемо ратаре на протесте. То би онда био један крај, јер и раднику је крај ако буде и сељацима, и онда се опет враћамо на смак свијета", каже предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС.

Истиче да ће, ако буде било минималних услова, једино пољопривреда бити грана која ће функционисати у наредној години.

"Пољопривреда се мора сачувати, ради нашег опстанка, да бисмо произвели храну и могли преживјети", закључује Усорац.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *