Ускоро пробни попис становништва

Многи грађани БиХ изненадиће се у понедјељак када им општински пописивачи закуцају на врата и затраже њихове најинтимније податке, јер надлежне институције нису обавијестиле јавност гдје се налазе пописни кругови који обухватају домаћинства у којима ће се радити пробни попис. Како су рекли у Иницијативи за слободу изјашњавања, око које су окупљене 42 невладине организације […]

субота, октобар 13, 2012 / 20:16

Многи грађани БиХ изненадиће се у понедјељак када им општински пописивачи закуцају на врата и затраже њихове најинтимније податке, јер надлежне институције нису обавијестиле јавност гдје се налазе пописни кругови који обухватају домаћинства у којима ће се радити пробни попис.

Како су рекли у Иницијативи за слободу изјашњавања, око које су окупљене 42 невладине организације из оба ентитета, процес пописивања врви од конфузија и противрјечности, а један од највећих пропуста је чињеница да становништво у 54 одабране општине и Брчком нема појма да ли ће их и када пописивачи обићи и детаљно испитати о личним подацима и ставовима.

– Пропустили су да обавијесте јавност гдје су пописни кругови и која ће насеља и улице у одабраним општинама бити обухваћени пописом. Колико смо видјели, једино је општинска пописна комисија Мостара, на опште изненађење, објавила гдје ће радити попис. Сви остали су то пропустили. Познати су само називи неких општина, али не сви. То је велика грешка јер ће пописивачи од грађана тражити много података, а није се рачунало на то да испитаници треба да се припреме. Помало је смијешно и парадоксално да је Закон о попису становништва БиХ годинама таворио у ладицама Парламента БиХ, а онда, кад је коначно усвојен у фебруару ове године, све се ради муњевитом брзином. Зато се већ сада виде разни пропусти, попут онога да вам први комшија сутра може закуцати на врата као пописивач и да баш њему морате рећи све своје личне податке, што не би смјело да се деси – кажу у Иницијативи.

Зденко Милиновић, директор Агенције за статистику БиХ каже да је попис становништва драгоцјен јер ће послије 21 године дати слику о друштву и његовом стању.

– Све грешке које покаже пробни попис, послије ћемо исправити у инструментарију. Треба уважити чињеницу да двије деценије нисмо имали попис и да немамо могућност да се поредимо са неким претходним резултатима. Људи који ће радити на попису прошли су обуку државних и ентитетских инструктора. За све учеснике у припреми и реализацији пописа најважнија је досљедна примјена и поштовање Закона о попису становништва БиХ – рекао је Милиновић.

Пробни попис почиње 15. и трајаће до 29. октобра, а у том периоду биће пописано 6.000 домаћинстава, или око 20.000 становника. Одабрано је 60 пописивача који ће обићи по 100 домаћинстава. Пробним пописом обухваћене су 33 општине у ФБиХ, 15 у РС и Брчко дистрикт. Попис ће се обављати на три пописне листе – П1 на којој је 45 личних питања, П2 на којој је 35 питања са подацима о стамбеним јединицама и П3 као контролна листа.

Директорка Републичког завода за статистику РС Радмила Чичковић каже да постоји сет питања која нису јасна и да се нада да ће пробни попис то да објасни како би се све ријешило до априла 2013, када ће бити званични попис становништва. Она је истакла да се нејасноће тичу самог садржаја неких питања са пописних листа и да се нека од њих не могу баш назвати логичним.

Казна за лаж до 10.000 КМ

– Наш став је да нека питања нису добро постављена и да се из одговора не може извијести логичан закључак. Зато вјерујемо да ће се пописивачи на неким мјестима тешко сналазити.

Већ на самом почетку, након имена и презимена, долази до конфузије јер се пита „да ли је особа присутна у мјесту сталног становања и да ли је одсутна годину дана или дуже", што нема баш неке логике. То питање је могло бити боље и једноставније постављено, како се не би збуњивали ни испитивачи ни испитаници – рекла је Чичковићева. Она истиче да је предлагала да се раније крене са кампањом и да се становништво упозна са детаљима пописа, али то није усвојено. Када се ради о питањима националног изјашњавања и вјероисповијести, објаснила је она, дошло се до компромиса, па ће испитаници моћи да се изјасне како хоће, макар то било као Марсовци, џедаји, Индијанци и Ескими. Могу и да се не изјасне уопште или одаберу рубрику агностик или атеиста. Истовремено, пописивачи не смију да им читају већ предложене рубрике, него само да запишу у продужетку шта је испитаник рекао. Када је у питању матерњи језик, одлучило се да ће свако моћи да наведе два језика.

На пописним листама налазе се питања да ли испитаник види добро и да ли је у стању да прочита и напише краћи текст, има ли проблема са одржавањем личне хигијене. Особе обухваћене пописом дужне су да одговоре на сва обавезујућа питања, а ако не кажу истину, могли би да плате казну од 100 до 10.000 марака.

Факти

– Процјењује се да ће пробни попис коштати око 200.000 марака
– Према посљедњем попису становништва, у БиХ је живјело око 4.354.000 становника, од чега 5,5 одсто Југословена
– Најстарији попис становништва БиХ датира с почетка 17. вијека, а спроведен је у вријеме турске владавине балканским земљама
– Дефтери су рађени по санџацима, тадашњим управним јединицама. Дефтери који се односе на БиХ налазе се у Државном архиву Турске, сортирани, архивирани и кодирани као Тапу дефтериОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *