Ускоро премијера филма “Лед“ по мотивима Бајићеве монодраме

Дуго очекивани филм „Лед“, снимљен по мотивима истоимене монодрама, премијерно ће бити приказан у Сава центру, 10. октобра у 20.30. Овај редитељски деби младе и талентоване ауторке Јелене Бајић-Јочић настао је тачно 35 година после првог извођења монодраме "Лед", чији је творац познати српски глумац, редитељ и сценариста Радош Бајић.   Главне улоге у филму тумаче Велимир […]

среда, септембар 26, 2012 / 12:57

Дуго очекивани филм „Лед“, снимљен по мотивима истоимене монодрама, премијерно ће бити приказан у Сава центру, 10. октобра у 20.30.

Овај редитељски деби младе и талентоване ауторке Јелене Бајић-Јочић настао је тачно 35 година после првог извођења монодраме "Лед", чији је творац познати српски глумац, редитељ и сценариста Радош Бајић.

 

Главне улоге у филму тумаче Велимир Бата Живојиновић, Олга Одановић, Нела Михаиловић, Момчило Оташевић, затим Ненад Јездић, Биљана Мишић, Рале Миленковић, Дубравко Јовановић, Недељко Бајић, Нађа Маршићевић и други.

Као специјални гости у филму играју Емир Хаџихафизбеговић и Радош Бајић.

 

Према речима редитељке Јелене Бајић Јочић "Лед" је поетична елегија о људима разапетим између неба и земље, филм стања, унутрашњих немира и најтананијих стрепњи, филм атмосфере, носталгије и сете. То је прича о изгубљеној срећи и сновима, о страховима и пролазности, о надмоћи судбине и природних закона, о благодарности и суровости природе, о немоћи човека да исту промени и да утиче на путање сопственог живота. Својим универзалним порукама "Лед" снажно афирмише основне врлине и вредности живота, љубави, искрености, правде, достојанства, поштења… Због тога "Лед", упркос чињеници да је по месту рођења и боравка, по дизајну препознатљивог
националног идентитета у традиционалном, антрополошком и културолошком смислу СРПСКА прича, има амбицију да успостави ширу комуникацију и да препозна своје гледаоце ма где се у свету они налазили.

 

После гледања филма, чувени српски и светски редитељ Емир Кустурица је изјавио: "Својом основном естетиком, филмским изразом и укупним уметничким дометом филм "Лед" у значајној мери демантује чињеницу да је његов аутор дебитанткиња. Зачуђује зрелост у режијском поступку и дубинским порукама које нам шаље ауторка, уз одмерену и тачну емоцију која посебно подражава снажну носталгичност филма. Филм "Лед" карактерише одлична и надахнута фотографија, изванредна глумачка игра, музика која подржава атмосферу и продубљује емоцију, као и висок технолошко-продукцијски ниво реализације."

 

Уз редитељку Јелену Бајић-Јочић, као носећег аутора пројекта и сарадника на сценарију, међу ауторима су сценариста Радош Бајић, директор фотографије Предраг Јочић, монтажер Стеван Марић.

Аутор оригиналне музике за филм је Александар Сања Илић, сценографију потписује Јасна Драговић, маску Душица Вуксановић. Дизајн звука радили су Игор Перовић и Владан Кораћ-Коки, а сниматељ звука је Дарко Глишић.

 

Филм је снимљен у продукцији куће Kонтраст Студиос из Београда и фирме М.А.М.М.А. Продуцтион из Шведске, а у сарадњи са Радио-телевизијом Србије.

 

После претпремијере која је заказана за 9. октобар у биоскопу Цинеплеxx у Крагујевцу, који град домаћин пројекта, свечана премијера ће бити одржана у Београду, 10. октобра у Сава центру од 20.30. Затим следе премијерна приказивања уз присуство главних актера филма у свим већим градовима Србије, почев од Новог Сада, где ће публика имати прилику да поздрави глумце и ауторе филма "Лед" већ 11. октобра у биоскопу Арена Синеплекс.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *