Усађивање (INCEPTION)

Тематика која није непозната: сањаш некога, нечији живот, а исто тако неко може сањати тебе и питање које слиједи иза тога: шта ако је мој живот само нечији сан? Модерни Павићеви Ловци на снове у холивудским филмовима немају времена да се са нечијим сном споје на било какав другачији начин, осим каблом. Иако ово није […]

субота, мај 10, 2014 / 12:41

Тематика која није непозната: сањаш некога, нечији живот, а исто тако неко може сањати тебе и питање које слиједи иза тога: шта ако је мој живот само нечији сан?

Модерни Павићеви Ловци на снове у холивудским филмовима немају времена да се са нечијим сном споје на било какав другачији начин, осим каблом.

Иако ово није Матрикс.

Леонардо Ди Каприо и екипа вјешти су у нарученом снивању и имају опрему којом се повезују. Носе је у актн-ташни. Збир околности и наручилац посла захтијевају да уђу у сан младог насљедника-богаташа и натјерају га да промијени једну одлуку. Да му је усаде. Када се пробуди, да помисли да је његова. 

Све се дешава на лету од Сиднеја до Лос Анђелесa јер за операцију треба неколико сати и неколико људи. И архитектица снова, између осталих. Она насања пејсаже, зграде и временске прилике.

За сваког гледаоца филм касније се претјерано компликује јер кратко је вријеме до одјавне шпице, а треба проћи кроз неколико снивања, па онда снивања у сну, па све тако, дубље…до подсвијести. У Леовој подсвијести је његова жена, он тешко контролише њене упаде (хајде, чик, контролиши своје помисли у сновима!?).

Згуснутост снова још више убрзавају све учесталије акционе сцене до краја филма.

Година: 2010.

Режисер: Кристофер Нолан
Сценарио: Кристофер Нолан
Играју: Леонардо Ди Каприо, Џозеф Гордон Левит, Елен Пејџ…



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *