Уручене награде “Стражилово“

У оквиру пјесничке манифестације „Бранково коло“ уручене су награде „Стражилово“ младим пјесницима за најбоље књиге објављене у едицији „Савремена поезија“. Награде које традиционално уручује "Коло", додијељене су у Стражилову, дијелу Сремских Крловаца, гдје се иначе налази гроб Бранка Радичевића, великог српског пјесника по коме манифестација и носи име. Овогодишњи лауреати "Стражилова" су Дубравка Миленковић и […]

недеља, септембар 9, 2012 / 11:04

У оквиру пјесничке манифестације „Бранково коло“ уручене су награде „Стражилово“ младим пјесницима за најбоље књиге објављене у едицији „Савремена поезија“.

Награде које традиционално уручује "Коло", додијељене су у Стражилову, дијелу Сремских Крловаца, гдје се иначе налази гроб Бранка Радичевића, великог српског пјесника по коме манифестација и носи име.

Овогодишњи лауреати "Стражилова" су Дубравка Миленковић и Велибор Сикимић, док је Александри Мариловић припала специјална награда за најбољу прву самосталну књигу пјесама младих аутора до тридесет година.

Миленковићева је добила награду за књигу "Мелем-песме", Сикимић за збирку "Звјездарник", а Мариловићева за "Мираз у звијездама".

У Сремским Карловцима, Новом Саду и Стражилову у току је 41. "Бранково коло", највећа пјесничка манифестација у Србији и земљама њеног окружења.

Централна тема овогодишњег "Бранковог кола" носи назив "Нематеријална културна баштина".

Њен смисао је представљање садржаја од виталног значаја за очување и афирмацију српске културне баштине, као и њене номинације на Репрезентативну и Листу угрожених вриједности УНЕСКА.

"Коло" траје до 17. септембра, а заједно с пјесницима током манифестације, пред публиком ће се појавити и драмски и музички умјетници, филозофи, као и духовници у четрдесет различитих програма.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *