Упутство грађанима: Ако је зима није лав

Из Бироа за односе с јавношћу Владе РС, стигло је Упутство грађанима како негативне утицаје зимских услова свести на најмању могућу мјеру. Република Српска се, по свом географском положају, налази у појасу са умјереном континенталном климом. Ипак, у току зимских мјесеци у највећем дијелу Републике Српске је могућа појава обилних сњежних падавина и ниских температура […]

уторак, децембар 18, 2012 / 11:27

Из Бироа за односе с јавношћу Владе РС, стигло је Упутство грађанима како негативне утицаје зимских услова свести на најмању могућу мјеру.

Република Српска се, по свом географском положају, налази у појасу са умјереном континенталном климом. Ипак, у току зимских мјесеци у највећем дијелу Републике Српске је могућа појава обилних сњежних падавина и ниских температура ваздуха, што носи опасност по људе и њихову имовину, као и по животну средину.

Обилне сњежне падавине, екстремна хладноћа и дуготрајно излагање ниским температурама могу изазвати хипотермију код појединаца и паралисати живот и функционисање заједнице (прекид у снабдијевању електричном енергијом и водом, прекид у одвијању саобраћаја и слично).

У наставку вам дајемо преглед неких поступака које можете предузети како бисте негативне утицаје зимских услова свели на најмању могућу мјеру.

 Општа упутства и упутства везана за општу безбједност

– Прије свега, пратите временску прогнозу, обавјештења и упозорења која дају надлежне институције, те припремите транзисторе са резервним батеријама уколико дође до прекида у снабдијевању електричном енергијом.

– У просторијама које се не загријавају, испустите воду из водоводних цијеви, резервоара и система за гријање, а у тоалет-шкољку и подне сифоне улијте течност против смрзавања (‘антифриз’).

– Као власник или корисник стамбеног или пословног простора дужни сте редовно и правовремено одржавати чистим од снијега и поледице површине испред и приступне путеве до објекта. Сами или ангажовањем стручних служби, дужни сте уклонити снијег и лед који пријети пасти са вашег објекта. Због опасности урушавања кровне конструкције под тежином снијега, посебну пажњу посветите потреби његовог уклањања са крова.

– Ако лед не можете очистити са тротоара, посипајте га сољу, пепелом, пијеском или пилотином дрвета.

– Не излазите на лед на залеђеним воденим површинама због опасности од пуцања леда и утапања.

– Будите опрезни ходајући уз зграде или испод дрвећа због опасности од обрушавања снијега и леда.

– Ако је могуће, стресите снијег и лед са воћака, украсног дрвећа и грмља, ТВ антена, изолованих телефонских и електричних каблова и слично. ПАЖЊА! Не чистите неизоловане електричне водове – опасност по живот!

Упутства појединцима

– Набавите довољне количине намирница и огрева, посебно водећи рачуна о специфичној врсти хране (новорођенчад и мала дјеца, дијабетичари и слично), као и довољну количину воде за пиће и техничке воде.
– Набавите довољне количине неопходних лијекова.
– Набавите батеријску лампу, свијеће, приручно кухало и слично.
– Што мање боравите на отвореном или у незагријаном затвореном простору.
– Не пуштајте дјецу напоље без надзора.
– Користите топлу одјећу и одјевајте се вишеслојно; не заборавите заштитити главу и шаке.
– Користите топлу обућу са гуменим и храпавим ђоном како бисте смањили опасност од клизања и пада на поледици или снијегу.
– Нека вам у кући буде топло и останите у кући увијек кад је то могуће.
– У зависности од здравственог стања, планирати привремено пресељење код породице и пријатеља који живе у близини потребних здравствених установа (нпр. труднице, пацијенти којима је потребна дијализа, итд).

Упутства везана за саобраћај

– Не крећите на пут ако то није сасвим неопходно.
– Прије путовања распитајте се о проходности путева.
– Поштујте упутства саобраћајне полиције.
– Уколико морате путовати, путујте дању, а родбину и пријатеље упознајте са временом путовања, правцем којим путујете, одредиштем и очекиваним временом доласка на одредиште. Користите само главне путне правце. Са собом понесите одређену количину хране, воде за пиће, ћебе, лопату и слично.
– Возило детаљно очистите од снијега и леда прије укључивања у саобраћај, уз обавезно кориштење зимске опреме.
– Ради безбједности, возило не паркирајте испод виских конструкција, кровова, дрвећа и слично због опасности од обрушавања снијега и леда.
– Возило не паркирајте на мјеста гдје оно може представљати препреку служби чишћења, прилазу амбулантних, ватрогасних и возила других служби за хитно дјеловање.
– За помоћ на цести, позовите Службу помоћи на цести Ауто-мото савеза Републике Српске на број 1285.

У СВАКОЈ СИТУАЦИЈИ У КОЈОЈ ЈЕ ВАМА ИЛИ ЉУДИМА У ВАШОЈ ОКОЛИНИ ПОТРЕБНА ХИТНА ПОМОЋ, НАЗОВИТЕ ЦЕНТАР ЗА ОСМАТРАЊЕ И ОБАВЈЕШТАВАЊЕ РЕПУБЛИЧКЕ УПРАВЕ ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ НА БРОЈ 121. ПОЗИВ НА ОВАЈ БРОЈ ЈЕ БЕСПЛАТАН.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Ово као да је писала Марија Антоанета, само да је додала да умјесто хљеба, треба обезбједити колача. Али није далеко од тога, пошто је шеф Бироа Вера Сајић, па је ово „упутство“ морала, ако не написати, али потписати сигурно.

  Да ли ова камарила из луксузне и загријане зграде Владе РС и скупоцјених аутомобила има имало стида?

  Опљачкати народ, довести га на просјачки штап, без посла, биједних пензија и инвалиднина, без крова над главом, са хладним школама и пољским WC-еима – Влада РС се овако оглашава!!!

  Стид и срам вас било!

  Умјесто „упутства“ шта сте урадили да већини угроженог становништва помогнете? А то вам је дужност, да грађанима обезбједити нормалан живот, а не задужити и будућа покољења зарад личних интереса.

  Ово није патриотска Влада, ово је хрпа незајажљивих сподоба.Размишљеате ли докле народ то може да трпи?

 2. Molio bih autore ovih korisnih savjeta da mi ,ako je ikako moguće , razdvoje uputstva na ona za „mokri“ snijeg i ona za „suhi“ snijeg. Ovako se plašim da ću pobrkati kad koji savjet da poslušam. Unaprijed hvala.

 3. Швабо је то уз’о у своје руке. Немој послије да кажеш да ниси знао.
  Пуна подршка Упуству. Живило Упуство!

 4. Клошарско пишање по народу уз грохотан смех!

  Док ће се клошари и њихови, наравно, размилети по свјетским ски центрима.

 5. Хехехехе…што би се рекло, беспослен поп и говеда крштава!

  Чуј молим те упозорења, облачите се вишеслојно? А ја таман љетос купио екстра мајицу кратких рукава Том Тејлор и хтио сам у њој да прошетам зимус?:P
  А у случају да примјетимо неки облак који пријети новом сњежном падавином, треба ли какву евакуацију да направимо?
  Мрррршшшшш стоко безрепа, режимски говнари!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *