Упркос споразуму тражи се царина за робу на Косову

Привредници из Косовске Митровице траже објашњење због чега косовски цариници на прелазу код Јариња траже да се роба намијењена сјеверу Косова царини. Члан општинског вијећа Косовске Митровице Љубиша Петровић изјавио је Танјугу да су привредници на састанку у том граду незадовољни мјерама и примјеном споразума о ИБМ који се спроводи на Јарињу и да је […]

четвртак, децембар 13, 2012 / 08:21

Привредници из Косовске Митровице траже објашњење због чега косовски цариници на прелазу код Јариња траже да се роба намијењена сјеверу Косова царини.

Члан општинског вијећа Косовске Митровице Љубиша Петровић изјавио је Танјугу да су привредници на састанку у том граду незадовољни мјерама и примјеном споразума о ИБМ који се спроводи на Јарињу и да је то разлог због чега су затражили објашњење од шефа преговарачког тима Београда Дејана Павићевића.

Петровић је рекао да би представници привредника са сјевера Косова требало сутра да се код Јариња састану са шефом Еулекс царине, од којег ће затражити објашњење у вези процедуре везано за увоз робе која је намијењена сјеверу Косова.

На састанку у Косовској Митровици присуствовало је преко 50 привредника из овог града, а већина њих је рекла да су им косовски цариници, од понедељка када је почела примјена споразума о интегрисаном управљању прелазима, тражили да робу намијењену сјеверу Косова царине у јужном дијелу Косовске Митровице.

Привредници са сјевера Косова раније данас су са скупа који је одржан у Лепосавићу затражили су да се поштује закључак Владе Србије са сједнице одржане 6. децембра према којем на административним прелазима Јариње и Брњак неће бити наплате царине и других дажбина за робу која је намијењена сјеверу Косова.

Они су истакли да се, од ступања на снагу Споразума о интегрисаном управљању прелазима код Јариња 10. децембра, суочавају са проблемима немогућности увоза робе на сјевер Косова.

Привредници са сјевера Косова су са тог састанка позвали Владу Србије да се у складу са тачком 8. њеног Закључка од 6. децембра, суспендује даље спровођење Споразума.0 КОМЕНТАРА

 1. То су вам ови европски лажови. Они направе варијанте којима додатно тумаче споразуме како њима одговара. Србија треба да се окрене само Русији и против ЕУ.

 2. nema to veze sa geopolitickim prekrajanjima, radi se o tome ko ce uzeti pikslu od prometa robe, da li srpsko-siptarski sverceri (braca rodjena) ili drzava Srbija i Kosovo (sta god to bilo).

  da su domaci tajkuni pametni, isli bi sada na Kosovo kupovati budzasto privatizovana preduzeca.

 3. NOIR, 13.12.2012. 11:46:12

  „Србија треба да се окрене само Русији и против ЕУ.“

  Србија јесте окренута Русији. Вучић тврди да су везе с Русијом најчвршће у последих 25 година. Сигуран сам да би и Вучић учинио ово што предлажете, да Русија нема своје интересе.

  http://srbin.info/2012/11/merkel-i-putin-jacaju-nemacko-ruski-savez-sastanak-vredan-25-milijardi-evra/

  Русија јесте пријатељска земља Србији. Русија јесте помогла Србији да протјерају Турке 1012. године, али Русија има своје интересе.
  С друге стране, Њемачка памти од Гавре Принципа преко „Боље рат него пакт“, Тихог, Прлета и бомбаша Рајка. Добро је док не уведу стријељање 100 наших за једног њиховог.

  Одгледах синоћ емисију „Сведок“ на РТС-у, у којој је гост био Александар Вучић. Препоручујем и Вама:

  http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/%D0%A0%D0%A2%D0%A1+1/1226588/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BA:+%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%92%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%9B.html

  Након ове емисије, све је мање-више јасно. Управо је из стигла директива о испитивању 24 приватизације, па отуд и Мишковић у ‘апсу. А подсјећам да је Мишковић постављао и министре, да је стипендирао све странке. Сјећам се да је Тома Николић признао у једној емисији да им је Мишковић платио пут у Москву.

  Погледајте у другом дијелу емисије објашњење за границу између два дијела Србије! Ова власт наставља тамо гдје је стала претходна. Динкић није ухапшен, а он, Ђелић и Цветковић су највећи гробари Србије. Много већи и од Броза и Милошевића.

  Србија је на кољенима. Русија Србији неће помоћи пред уцјенама ЕУ. Србија ће и даље добијати шамаре од западних земаља, а из британско-америчке перспективе их добија баш зато што је виде као руску губернију, реметилачки фактор на пљачкашком путу према Сибиру и Блиском Истоку. Из перспективе Ватикана Србија је сметња ширењу на исток. Из перспективе Њемачке Срби су заостали народ, који им је гурао клипове у точкове. Кад то сагледамо, није уопште чудно ово што нам се дешава. Но, питање је шта радити у конкретној ситуацији? Дачић, Вучић и Николић су се одлучили да наставе тамо гдје је ДС стао на путу понижења. Али, најважније је питање: НА КОЈИ НАЧИН ИЗАЋИ ИЗ ОВЕ НЕЗАВИДНЕ ПОЗИЦИЈЕ?

  Занимљиво је и погледати емисију у којој је гост алтинка Перовић, која јасно дијагностикује да Србима пријети биолошки нестанак, али даје рјешења управо таква да настављамо пут према нестанку.

  http://www.b92.net/video/video.php?nav_category=1336&nav_id=666556

  Ово што „инспектор“ пише има смисла. Хрватска изузетно користи ситуацију и „гура“ своје производе на тржиште Косова, а чини ми се да се Влада Србије окреће управо трговини с Косовом. Српски шверцери и мафија одлично сарађују са Шиптарским.

  http://www.youtube.com/watch?v=cjYoHcGcZuM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *