Unbelievable: И Горбачов подржао независност Крима

Последњи генерални секретар Централног комитета Комунистичке партије Совјетског Савеза (ЦК КПСС) и први и једини предсједник бившег СССР-а Михаил Горбачов, изјавио је данас да је народ Крима на референдуму исправио грешку из совјетског времена. Горбачов је у изјави Интерфаксу поздравио одржавање референдума о статусу Крима, који је по његовој оцјени "завршен таквим успјехом који одговара […]

понедељак, март 17, 2014 / 20:12

Последњи генерални секретар Централног комитета Комунистичке партије Совјетског Савеза (ЦК КПСС) и први и једини предсједник бившег СССР-а Михаил Горбачов, изјавио је данас да је народ Крима на референдуму исправио грешку из совјетског времена.

Горбачов је у изјави Интерфаксу поздравио одржавање референдума о статусу Крима, који је по његовој оцјени "завршен таквим успјехом који одговара тежњма Кримљана".
"Ако је раније Крим присаједињен Украјини по совјетским, то јест партијским законима, без питања народа, сада је народ одлучио да исправу ту грешку", рекао је Горбачов.
У изјави Итар-Тас су, он је рекао да сматра утемељеним прелазак Крима у састав Русије, због позиције кримских грађана.

"Успјели су (да одрже референдум) и добро. Људи то желе и значи да им треба поћи усусрет, рекао је Горбачов.

На јучерашњем референдуму за уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто уписаних бирача на Криму, а 95,6 одсто у граду са посебним статусом, Севастопољу.
Горбачов је, међутим, за пријетње санкцијама Русији због референдума рекао да су без правног основа.

"За проглашење санкција потребне су врло озбиљне основе, веома озбиљне. И њих треба да подрже Уједињене нације", рекао је он руској агенцији.

Горбачов се у суботу написао да су извори актуелне кризе у Украјини, укључујући и догађаје око Крима, у распаду СССР-а.

На питање постављено крајем фебруара да ли ће се Украјина задржати у својим границама, он је рекао да то могу да ријеше сами Украјинци, а да је био за то да се Украјина задржи "у бившим границама СССР-а".

Горбачов је, наводећи да му је мајка Украјинка, рекао да се противио Беловешким споразумима који су довели до распада СССР-а, пренијела је РИА Новости.

Врховни совјет (скупштина) Крима усвојио је раније данас резолуцију о независности и обратио се Русији за "пријем Републике Крим у састав Руске Федерације", као и градска скупштина Севастопоља, града са посебним статусом.

Октобра 1921. године формирана је Кримска Аутономна Совјетска Социјалистичка Република (АС СР) у саставу Руске совјетске федеративне социјалистичке републике (РСФСР), а 19. фебруара 1954. је Кримска област на иницијативу генералног секретара Комунистичке партије Никите Хрушчова предата Украјинској Совјетској Социјалистичкој Републици (УС СР).

Према статистичким подацима из децембра прошле године, Крим има 1.958.000 становника, међу којима највише Руса (58,5 одсто), Украјинаца (24,3 одсто) и кримских Татара (12,1 одсто).

Званични Кијев и водеће западне земље не признају референдум, док је Русија саопштила да је одржавање референдума у складу са међународним правом и Повељом УН.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *