УН: Рекордан број расељених у свијету

Високи комесаријат за избјеглице (УНХЦР) је у свом најновијем извјештају саопштио да је због глобалних сукоба рекордних 800.000 људи побјегло преко граница. У извјештају за 2011. годину под називом "Глобални трендови" праћен је обим избјеглица и интерног расељавања широм свијета. Утврђено је да је више људи избјегло током прошле године него у било којем другом […]

понедељак, јун 18, 2012 / 09:01

Високи комесаријат за избјеглице (УНХЦР) је у свом најновијем извјештају саопштио да је због глобалних сукоба рекордних 800.000 људи побјегло преко граница.

У извјештају за 2011. годину под називом "Глобални трендови" праћен је обим избјеглица и интерног расељавања широм свијета.

Утврђено је да је више људи избјегло током прошле године него у било којем другом периоду од почетка 21. вијека.

Извјештај је објављен пред Свјетски дан избјеглица 20. јуна.

Високи комесар УН за избјеглице Антонио Гутереш рекао је да је на крају 2011. године било 42,5 милиона избјеглих, интерно расељених и азиланата.

По први пут, у извјештају је детаљно наведен обим присилних расељавања у низу хуманитарних и политичких криза које су започеле крајем 2010. године на Обали Слоноваче.

Ову кризу убрзо су пратиле протести у Тунису, Либији, Египту и Сирији.

У извјештају се наглашава да се око 12 милиона људи без држављанства широм свијета и даље суочава са ускраћењем најосновнијих бенефиција и права каква имају грађани земље у којој бораве.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *