УН нема за помоћ Новорусији, а Украјинци протестовали испред америчке амбасаде

Уједињене нације су саопштиле да за програме помоћи за Доњецк и Луганск нема средстава. Помоћ у виду новца и маркица за храну изгубиће 80,000 људи. УН обуставља хуманитарну помоћ Доњецкој Народној Републици и Луганској Народној Републици због недовољног финансирања – саопштавају из Одјељења за хуманитарну помоћ УН. Програм Уједињених нација за помоћ народу Донбаса је […]

уторак, април 7, 2015 / 00:04

Уједињене нације су саопштиле да за програме помоћи за Доњецк и Луганск нема средстава. Помоћ у виду новца и маркица за храну изгубиће 80,000 људи.

УН обуставља хуманитарну помоћ Доњецкој Народној Републици и Луганској Народној Републици због недовољног финансирања – саопштавају из Одјељења за хуманитарну помоћ УН.

Програм Уједињених нација за помоћ народу Донбаса је имао планирани буџет од 316 милиона долара, али је прикупљено само 16% (око 50,5 милиона долара). Обим хуманитарне помоћи ће бити смањен због изразито малог финансирања, наводи се у извјештају УН.

Због "недовољног финансирања", 80.000 људи ће изгубити новчану помоћ и бонове за храну. У областима под контролом локалних милиција, помоћ у храни ће бити обустављена.

Програм Уједињених нација за помоћ Украјини за 2015. годину је представљен 23. фебруара. Извјештај говори о тешким животним условима људи који живе у Дебаљцеву, при чему се користила статистика украјинске владе. Ти статистички подаци показују да је скоро једном милиону избјеглица са простора Донбаса потребна помоћ.

Хуманитарна помоћ је слата уз подршку Русије, која је од августа 2014 до данас послала 23 посебна конвоја, са више од 28,000 тона робе. Помоћ је пружио и украјински бизнисмен Ринат Ахметов. 

Испред америчке амбасаде у Кијеву се 1. априла окупило 2500 демонстраната. Заједнички слоган: "Ми нисмо стока!". О томе се једва нешто нашло у украјинским медијима, у западним – ништа.

И ми каснимо са извештајем о протесту, сазнали смо о догађају касно, јер је о њему тако мало извештавано.

Америчку амбасаду је на 1. април опколило око две и по хиљаде Украјинаца. Људи су протестовали против постављања странаца у украјинску владу, и интервенција Американаца и Европљана у управљање земљом. Држали су транспаренте са натписом "Ми нисмо стока!" и гласом опонашали животиње.

Демонстранти су њакали, блејали и јели купус који им је дијелио организатор протеста. Носили су и двометарску "шаргарепу" са симболима Европске уније. На крају демонстрација, незадовољни Кијевљани су америчку амбасаду гађали сточним изметом.

Напоменимо да је видео снимак протеста уклоњен са украјинских веб-сајтова и да су њихови корисници били блокирани. Локални новинари једва да су покрили овај догађај.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *