УН: Дужничка криза погодује младима у развијеним земљама

УН предвиђају да ће у развијеним индустријским земљама, због дужничке кризе, стопа незапослености младих пасти, док ће у другим дијеловима свијета – порасти. Према подацима Међународне организације за рад (ИЛО), стопа незапослености младих у индустријским земљама пашће са садашњих 17,5 одсто на 15,6 одсто 2017. године. За неразвијене земље, једнако као и за земље у […]

четвртак, септембар 6, 2012 / 11:15

УН предвиђају да ће у развијеним индустријским земљама, због дужничке кризе, стопа незапослености младих пасти, док ће у другим дијеловима свијета – порасти.

Према подацима Међународне организације за рад (ИЛО), стопа незапослености младих у индустријским земљама пашће са садашњих 17,5 одсто на 15,6 одсто 2017. године.

За неразвијене земље, једнако као и за земље у развоју, процјене су другачије: очекује се пораст незапослености особа у добу између 15 и 24 године старости.

ИЛО објашњава да је такав развој посљедица дужничке кризе која сада потреса Еуропу и одражава се на њен привредни развој.

Посљедице те кризе све више се осјећају и у другим земљама.

Млади тешко налазе посао, а не може се очекивати да ће им то бити лакше када буду нешто старији.

Унутар ЕУ криза се осјећа у све већој подијељености на сјевер и југ.

Док се процјењује да ће незапосленост младих, на примјер, у Њемачкој бити испод десет одсто, у Шпанији и Грчкој би свака друга млада особа могла бити у ситуацији да не може пронаћи плаћени посао?!

Није нимало зачуђујуће што је свуда број незапослених младих људи већи од опште незапослености. Упадљива је и чињеница да су разлике међу земљама ужасно велике – наводе експерти.

У земљама попут Шпаније незапосленост младих већ традиционално је веома висока, али усљед финанцијске кризе она је са више од 40 одсто сада достигла застрашујуће размјере.

У Њемачкој она износи скоро десет одсто. Ипак, ова бројка се не мијења с обзиром на кризу, него увијек остаје иста.

Незапосленост младих посебно је веома висока у земљама у којима је тржиште строго регулисано. Тамо гдје влада велика заштита од отказа за младе је посебно тешко започети радни вијек.

Све док су, у пословном смислу, без искуства, млади врло тешко добијају шансу, јер погрешна одлука приликом запошљавања за послодавце представља огроман ризик.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *