Умро Оскар Нимајер, архитекта Бразилије

Чувени бразилски архитекта Оскар Нимајер, који је прије 50 година осмислио данашњи изглед Бразилије, умро је у сриједу у 105. години. Представница за штампу болнице Самаритано у Рио де Жанеиру потврдила је вијест о Нимајеровој смрти и казала да је њен узрок била респираторна инфекција. Нимајер је посљедњих неколико недеља провео у болници. Нимајеров љекар […]

четвртак, децембар 6, 2012 / 10:01

Чувени бразилски архитекта Оскар Нимајер, који је прије 50 година осмислио данашњи изглед Бразилије, умро је у сриједу у 105. години.

Представница за штампу болнице Самаритано у Рио де Жанеиру потврдила је вијест о Нимајеровој смрти и казала да је њен узрок била респираторна инфекција. Нимајер је посљедњих неколико недеља провео у болници. Нимајеров љекар Фернандо Гјоруп казао је да је бразилски архитекта радио и у данима пред смрт, као и да су га посјећивали инжењери и други професионалци.

Једно од највећих имена свјетске и отац бразилске архитектуре, Нимајер је 1988. добио најпрестижнију награду у области архитектуре – Прикерову награду. Пионир у употреби пренапрегнутог бетона и љубитељ високих, кривудавих форми, Нимајер је 1960. обликовао Бразилију.

Нимајер је крајем 1940-их година са Ле Корбијзјеом радио на згради Уједињених нација у Њујорку. Године 1956. постављен је за главног архитекту на амбициозном пројекту изградње новог главног града Бразила у амазонској џунгли, а захваљујући Бразилији постао је један од најпознатијих свјетских архитеката.

Аутор је више од 400 зграда, укључујући сједиште Француске комунистичке партије у Паризу, Музеј модерне умјетности у Нитероју, галерију Серпентина у Лондону и Пенанг џамију у Малезији.

Нимајер, који је био комуниста, био је политички активан, а у Европи је живео током диктатуре у Бразилу, која је почела државним ударом 1964. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *