Умро Гинтер Грас

Њемачки књижевник Гинтер Грас, добитник Нобелове награде за књижевност из 1999. године, преминуо је у 88. години живота, саопштено је из фондације која носи његово име. Гинтер Грас, чије је најпознатије дјело "Лимени добош", рођен је у луци Гдањск на Балтику 1927. године, а већина његове фикције се одвијала управо у том граду, преноси Танјуг. […]

понедељак, април 13, 2015 / 11:56

Њемачки књижевник Гинтер Грас, добитник Нобелове награде за књижевност из 1999. године, преминуо је у 88. години живота, саопштено је из фондације која носи његово име.

Гинтер Грас, чије је најпознатије дјело "Лимени добош", рођен је у луци Гдањск на Балтику 1927. године, а већина његове фикције се одвијала управо у том граду, преноси Танјуг.

За многе је Грас био глас генерације Нијемаца која је стасала током Другог свјетског рата и носила терет кривице својих родитеља за злочине које су током рата починили нацисти, наводи Ројтерс.

Грас је био велики присталица Социјалдемократске партије Њемачке.

Кад је 2006. године, послије деценија прикривања истине, признао да је као младић посљедњих неколико мјесеци Другог свјетског рата био у елитним нацистицким јединицама, било је приједлога да му се Нобелова награда одузме, што није било могуће.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *