Умјесто биометријских, поново стари пасоши – због конкуренције?!

Биометријске пасоше БиХ, са трона би могли да помету њихови претходници, потврдио је за АТВ Војин Мијатовић, замјеник министра цивилних послова.

среда, јануар 25, 2017 / 09:38

Биометријске пасоше БиХ, са трона би могли да помету њихови претходници, потврдио је за АТВ Војин Мијатовић, замјеник министра цивилних послова.

Мијатовић тврди да је враћање на старо тражила Агенција за идентификациона документа БиХ како би више понуђача имало шансу на тендеру за набавку пасошких књижица. А времена за њихову набавку је све мање, јер посао са досадашњим добављачем истиче за мање од два мјесеца.

“Не смијемо дозволити ни у једном тенутку да грађани БиХ остану без пасоша. Катастрофалне посљедице би се десиле уколико дођемо у такву ситуацију. Искључива надлежност и одговорност јесте на управи ИДДЕЕА-е. Сходно томе позивам да ураде све могуће у складу са законима”, казао је Војин Мијатовић, замјеник министра цивилних послова БиХ.

Директор Агенције Едим Несими увјерава да не предлажу враћање старих пасоша. Тврди да само уважавају примједбе Канцеларије за жалбе након два пропала тендера. Фотографија на пасошу више није дефинисана правилником, а брисана је и одредба да је друга страница поликарбонатна. Војин Мијатовић га подсјећа да је БиХ спразумом о либерализацији визног режима преузела обавезу да унапређује безбједност личних докумената. Док опет мијењају изглед пасоша, Агенција за идентификациона документа под ознаком хитно добила је задатак од Савјета министара да ријеши проблем набавке нових пасошких књижица. 21.марта истиче уговор са садашњим добављачем њемачком фирмом Милбауер. Због жалби француске компанија Гемалто на њихов поновни избор, трећи тендер агенција би требало да распише до краја ове или почетком сљедеће седмице. Већ сада је јасно да тај посао не може бити завршен за два мјесеца, па се мора тражити међурјешење.

“Евентуално да у оквиру постојећег Оквирног споразума изнађемо могућност да се набаве некакве додатне количине или количине које неће бити утрошене до 21. марта. Једна од могућности јесте да се евентуално и поднесе захтјев да се измјени закон о јавним набавкама, по хитној пороцедури како би се оваква набавка изузела”, казао је Едим Несими, директор Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података.

Шта год да смисле у ИДДЕЕА-и, рјешење мора да добије благослов Министарства цивилних послова и Савјета министра. Ако не ријеше проблем, замјеник министра увјерва да слиједе радикалнији потези у самој Агенцији.

“Уколико се то деси, бићемо приморани сви да покренемо одговорност према руководству ИДДЕЕА-е, без обзира на субјективне и објективне околности”, рекао је Мијатовић.

Без обзира на све из Агенције за идентификациона документа увјерени су да им је рјешење на дохват руке. Грађанима поручују да немају разлога да сада праве гужве на шалтерима за издавање пасоша. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *