Ултимативни дупељуб: Чеда на тему РЕКОМ и Ђинђићево убиство

Без обзира што сви знамо о каквом се некадашњем националисти и салонском десничару радило, те да је некада говорио да има само своје плоче и нема да плати судску казну јер живи код родитеља, опет треба чути шта овакви причају.

четвртак, децембар 15, 2016 / 15:59

Без обзира што сви знамо о каквом се некадашњем националисти и салонском десничару радило, те да је некада говорио да има само своје плоче и нема да плати судску казну јер живи код родитеља, опет треба чути шта овакви причају.

Ако ништа, а оно због јасне линије за здрав разум:

Лидер Либерално.демократске партије Чедомир Јовановић позвао је данас на подршку Коалицији за РЕКОМ, сматрајући да је то наша обавеза према људима страдалим у ратовима деведесетих и њиховим породицама, али и читавим друствима.

То је услов да у времену које је пред нама можемо да живимо нормалније него што је то био случај у време ратова деведесетих, поручио је Јовановић у данашњем саопштењу достављено медијима.

Најпре, како каже, наша је велика обавеза према онима које нисмо успели да сачувамо у лудилу деведесетих, "да макар завршимо те црне статистике и знамо ко је све и како страдао у ратовима деведесетих".

Статистика, како наводи у саопштењу Јовановић, говори о 70.000 страдалих цивила наспрам 60.000 припадника оружаних снага, али додаје да је осим имена страдалих важна и природа тог нестајања, јер, како примећује, само тако можемо осигурати своју будућност.

Коалиција/Иницијатива за РЕКОМ која окупља око 2.000 невладиних организација из региона очекује да ће ускоро бити могуће приступити оснивању регионалне комисије за утврђивање чињеница о ратним злочинима и другим тешким кршењима људских права почињеним на подручју бивше Југославије од 31. јануара 1991. до 31. децембра 2001. године.

То је речено јуче у Сарајеву на јавној презентацији резултата истраживања, односно документовања жртава и околности смрти у којима је најмање 130.000 људи убијено/нестало у ратовима и у вези с њима на територији некадашње СФРЈ, као и резултата истраживања документације из логора и других сличних објеката.

Основни задатак регионалне комисије био би да поименце попише све цивилне и војне жртве и утврди околности под којима су изгубили живот.

До јуна 2016. године петицију за оснивање РЕКОМ потписало је 580.000 држављана пост-југословенских земаља.

 

Морбидно је да се истражује политичка позадина Ђинђићевог убиства

Лидер ЛДП изјавио је данас да му је "морбидна" идеја било какве подршке иницијативци СРС у вези са расветљавањем политичке позадине убиства Зорана Ђинђића.

Он сматра да има довољно простора да се истина о политичкој позадини убиства Зорана Ђинђића истражи без уплитања председника СРС Војислава Шешеља који, како каже, сигурно неће допринети њеном утврђивању.

“Напротив, он (Шешељ) само користи ту живу рану која постоји у нашем друштву како би избегао део своје одговорности за оно сто је радио и како би с друге стране водио обрачуне са својим политичким противницима. Не мислим ту на себе”, рекао је Јовановић новинарима у парламенту.

Поводом инцијативе радикала да се формира анкетни одбор у вези са убиством и политичком позадином убиства премијера Зорана Ђинђића, Јовановић је рекао да ЛДП неће гласати за ту иницијативу и неће дозволити Шешељу да тако нешто ради.

Јовановић каже да свака околност у вези са убиством Ђинђића треба да се истражује у правосудном систему земље, али не у оваквој скупштини.

Каже да Шешеља сматра веома одговорним за околности које су довеле до убиства Ђинђића, те да због чињенице да је Шешељ био у Хашком трибуналу није било могуће водити против њега истрагу на основу доказа који су прикупљени у периоду ванредног стања како би се расветлила његова улога и у самом атентату.

“По повратку Шешља у Србију пре две године тражио сам од тужилаштва да заустављену истрагу овог пута настави с обзиром да су се околности промениле и да је Шешељ доступан нашим правосудним органима”, каже лидер ЛДП.

Што се тиче расветљавања политичке позадине убиства Ђиђића, Јовановић је рекао да је то вечна обавеза ЛДП, али и људска дужност сваког пристојног човека у овој земљи.

“Могуће је то урадити. Пре или касније ће до тога доћи”, каже Јовановић.

Према његовим речима, у овом тренутку у нашем правосуђу су активне две иницијативе, једна је предистражни поступак који се води на основу кривичне пријаве коју је адвокат Срђа Поповић поднео у име мајке и сестре Зорана Ђинђића.

С друге стране, додаје, побуна некадашње ЈСО и судски поступак који је вођен, а враћен на почетак због промене судског већа, такође је један од начина да се ефикасно уђе у “ту црну позадину 12. марта и све расветли”.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *