Уласком Хрватске у ЕУ, БиХ без Хрвата

Улазак Хрватске у Европску унију драстично ће да смањи број Хрвата у Босни и Херцеговини, јер ће и за њих 1. јула 2013. године да се отворе многе европске капије. С обзиром да имају хрватско држављанство, важиће за становнике ЕУ и са тим статусом могу да конкуришу за запослење широм Европе. После пет спроведених анкета […]

среда, август 8, 2012 / 17:25

Улазак Хрватске у Европску унију драстично ће да смањи број Хрвата у Босни и Херцеговини, јер ће и за њих 1. јула 2013. године да се отворе многе европске капије. С обзиром да имају хрватско држављанство, важиће за становнике ЕУ и са тим статусом могу да конкуришу за запослење широм Европе.

После пет спроведених анкета међу младима, апсолвентима и радно способним особама уписаним на заводе за запошљавање, пренео је „Вечерњи лист“, невладина организација „Кроација Либертас“ дошла је до податка да ће чак 70.000 младих Хрвата да напусти БиХ и да потражи посао у некој од земаља ЕУ.

На питање „Хоћете ли да потражите посао у ЕУ након уласка Хрватске у ЕУ?“ чак 98 одсто од укупно 4.000 испитаника одговорило је потврдно. Закључак је да ће број Хрвата у БиХ да се – преполови.

Због недостатка посла и немогућности запошљавања у БиХ, млади и незапослени једини излаз из тешке ситуације виде у одласку из земље. Пошто популација Хрвата буде преполовљена, њихова политичка номенклатура у БиХ остаће без великог броја гласача, па ће на тај начин да се смањи утицај у власти до крајњих граница.

Донекле слична ситуација погађа Македонију од како се пре пет година Бугарска придружила ЕУ. Тамо се масовно узимају бугарска држављанства, за чије добијање је и упрошћена процедура. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *