Украјински узурпатори и ЕУ можда потпишу Споразум 21. марта

Украјинска превратничка власт и Европска унија би могле да потпишу политички дио Споразума о придруживању 21. марта, најавио је данас Андриј Дешчицја, који обавља функцију министра спољних послова у влади коју је у Украјини исталисао запад. „Наше је становиште да ако постоје политичка воља и спремност, онда 21. март може датум потписивања споразума”, рекао је […]

понедељак, март 10, 2014 / 22:06

Украјинска превратничка власт и Европска унија би могле да потпишу политички дио Споразума о придруживању 21. марта, најавио је данас Андриј Дешчицја, који обавља функцију министра спољних послова у влади коју је у Украјини исталисао запад.

„Наше је становиште да ако постоје политичка воља и спремност, онда 21. март може датум потписивања споразума”, рекао је он за украјинску агенцију Интерфакс, прецизирајући да је тог дана планиран самит лидера ЕУ, пренио је Ројтерс.

Дешчицја је додао да би Украјина могла да поднесе тужбу пред међународним судовима због руских акција на Криму, који сада контролишу руске снаге.

Нове власти у Кијеву и раније су саопштиле да намјеравају да потпишу политичке дијелове споразума о приступању с ЕУ, прије избора 25. маја.

Кијев је у новембру био надомак потписивања Споразума о придруживању и слободној трговини с Бриселом, али је прогнани предсједник Виктор Јанукович то одбио у последњем тренутку, у корист јачања веза с Москвом, што је изазвало масовне протесте у земљи, који су ескалирали у насилне сукобе у којима је настрадало око 100 људи, а Јанукович свргнут с власти.

Потписивање споразума с ЕУ услиједило би после референдума на Криму 16. марта, чије руководство, наклоњено Москви, жели да се полуострво припоји Русији. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *