Украјина – Руски језик добија регионални статус

Предсједник Украјине Виктор Јанукович потписао је контроверзни закон којим ће руски језик добити статус регионалног, упркос томе што критичари упозоравају да би то могло да знатно подјели ову традиционалну двојезичну земљу.  Закон о основним принципима политике званичног језика предвиђа да украјински језик и даље буде једини државни језик, али се проширују права у употреби језика […]

четвртак, август 9, 2012 / 07:37

Предсједник Украјине Виктор Јанукович потписао је контроверзни закон којим ће руски језик добити статус регионалног, упркос томе што критичари упозоравају да би то могло да знатно подјели ову традиционалну двојезичну земљу.

 Закон о основним принципима политике званичног језика предвиђа да украјински језик и даље буде једини државни језик, али се проширују права у употреби језика националних мањина, тако да је руски добио статус регионалног у 13 од 27 региона у којима има најмање 10 одсто становника којима је он матерњи језик, пренио је Итар-тас с.

Нови закон државним институцијама и представницима локалних власти допушта употребу руског језика у областима земље гдје становништво говори тим језиком.

Јанукович је након потписивања закона установио и радну групу за језике, која ће, између осталог, имати задатак да унапрједи употребу украјинског, јавила је агенција Франс прес.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *