Украјина: Проглашена општа мобилизација

У Украјини је проглашена општа војна мобилизација. Одлука да украјинске оружане снаге буду у пуној борбеној приправности услиједила је након одлуке горњег дома руског парламента да да овлашћења руском предсједнику Владимиру Путину да пошаље руске трупе у Украјину.  Дан након што је горњи дом руског парламента овластио предсједника Владимира Путина да може да пошаље руске […]

недеља, март 2, 2014 / 09:45

У Украјини је проглашена општа војна мобилизација. Одлука да украјинске оружане снаге буду у пуној борбеној приправности услиједила је након одлуке горњег дома руског парламента да да овлашћења руском предсједнику Владимиру Путину да пошаље руске трупе у Украјину.

 Дан након што је горњи дом руског парламента овластио предсједника Владимира Путина да може да пошаље руске трупе у Украјину, Кијев је прогласио општу војну мобилизацију, јавља "Глас Русије". Секретар Савјета националне безбједности и одбране Украјине Андреј Парубиј је објавио да ће оружане снаге бити у пуној борбеној приправности.

Како је објављено на сајту "Гласа Русије", украјинско Министарство одбране је позвало резервне снаге да се пријаве.

У међувремену напетост на полуострву Крим и даље расте. Руски војници узели су оружје из радарске базе и украјинског морнаричког центра за обуку на Криму и позвали особље да "стане уз легитимне лидере Крима", јавила је руска новинска агенција Интерфакс.

Руска агенција наводи, позивајући се на извор украјинског министарства одбране, да су руски војници покупили и однијели пиштоље, пушке и пакете муниције из радарске базе у близини града Судак.

Друга група руских војника уклонила је оружје из украјинског морнаричког центра за обуку у лучком град Севастопољ, гдје Русија има војну базу за своју Црноморску флоту, пренијела је агенција Ројтерс.

Руски предсједник Владимир Путин поручио је, у јучерашњем телефонском разговору америчком предсједнику Бараку Обами да у случају ширења насиља у Украјини, Русија задржава право да заштити своје интересе. Обама је позвао Русију да смањи тензије у Украјини, тако што ће повући своје трупе назад у базе на полуострву Крим.

Обама је такву поруку пренио руском предсједнику Владимиру Путину у телефонском разговору који је трајао 90 минута. Бијела кућа осуђује руско војно уплитање на украјинској територији.

Русија саопштава да је Путин указао да права пријетња лежи у томе што су угрожени животи руских грађана. Према Путиновим ријечима, Русија има право да штити своје интересе и људе који говоре руски језик, а живе на Криму.

Горњи дом руског парламента, јуче је дао овлашћење Путину да пошаље руске трупе у Украјину. Замјеник министра спољних послова Русије, Григориј Карасин рекао је да одобрење за упућивање руских војних снага – не значи да ће се то и догодити.

 0 КОМЕНТАРА

  1. Amerikanci (NATO) su dosli na SRPSKO KOSOVO da uvode demokratiju a Rusi ciji je Krim bio kroz istoriju i gdje je Rusko stanovnistvo vecinsko ne smiju da zastite svoje gradjane! O zivotu Srba na Kosovu svjedoce Srpske crkve i manastiri, Pravoslavne svetinje koje opstaju na Kosovu vec stotinama godina!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *