Укидају се царнине различитих роба из ЕУ

Царине на увоз половних аутомобила, текстила, драгуљарских предмета и предмета од злата, бензина, моторних уља, као и одређених врста хране из ЕУ у БиХ биће укинуте од почетка наредне године, рекао је Срни портпарол Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Ратко Ковачевић. "Царине ће бити укинуте и на одређене млијечне производе, попут јогурта и млијечних […]

недеља, децембар 2, 2012 / 07:31

Царине на увоз половних аутомобила, текстила, драгуљарских предмета и предмета од злата, бензина, моторних уља, као и одређених врста хране из ЕУ у БиХ биће укинуте од почетка наредне године, рекао је Срни портпарол Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Ратко Ковачевић.

"Царине ће бити укинуте и на одређене млијечне производе, попут јогурта и млијечних намаза, на телеће и јунеће месо, на порилук, парадајз, одређене врсте џемова, мармелада и сокова, као и на кафу са и без кофеина, те одређене текстилне производе, попут капута, огртача, одијела од вуне, јакни, сакоа и панталона", навео је Ковачевић.

Он је појаснио да с циљем заштите домаће производње на одређене врсте прозвода који имају поријекло из ЕУ царине нису укидане.

„Ријеч је углавном о пољопривредним производима као што су одређене врсте воћа, вишње, малине, рибизле, бруснице, купине, лубенице, грожђе, одређене врсте поврћа патлиџан, грах, грашак, целер, мрква, кромпир, одређене врсте меса и производа од меса, те млијека и мличних производа, као и шећер“, прецизирао је Ковачевић.

Он је додао да је Савјет министара БиХ оформио преговарачки тим који ће већ почетком наредне године започети нову рунду преговора са ЕУ о царинама које су остале на ове производе.

Ковачевић је нагласио да се укидањем царина почетком сљедеће године не може очекивати смањење цијена, јер од почетка примјене Привременог споразума о трговини и трговинским питањима између БиХ и ЕУ, од 1. јула 2008. године, није дошло до значајнијег смањења цијена производа на које је у међувремену укинута или смањена царина.

"Формирање цијена на тржишту у БиХ је слободно и искључиво од понуде и потражње у датом моменту зависи колике ће бити цијене одређених производа. У сваком случају не постоји механизам којим би држава било кога присилила да за постотак смањења стопе царине, смањи и финалну цијену тих производа на тржишту", појаснио је Ковачевић.

Он је подсјетио да је највећи пад прихода од царина забиљежен 2009. године када је у потпуности укинута царина на готово 90 одсто производа, који се увозе и имају поријекло из ЕУ.

"Томе у прилог говори чињеница да су у 2007. години приходи од царина износили 655 милиона КМ, у 2008. години 650 милиона КМ, а у 2009. години 345 милиона. У 2010. години приходи од царина износили су 302 милиона КМ. У 2011. године приходи од царина износили су 281 милион КМ. У десет мјесеци 2012. године приходи од царина износе 188 милиона КМ", навео је Ковачевић.

Према његовим ријечима, за производе, за које је преговарачки тим БиХ утврдио да су од посебног значаја за земљу, постигнут је договор са ЕУ да се стопе царине постепено смањују у периоду од 2008. до 2013. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *